Istraživanje

Više od 300 nezakonito izgrađenih zgrada: Pogled na Beograd

Foto: Tanjug

10. 1. 2023. / 15.26

BIRN: Ozakonjeno milijardu evra

Sedam godina nakon što je donet Zakon o ozakonjenju, on ne samo da nije rešio višedecenijski problem nelegalne gradnje, nego je otvorio prostor za zloupotrebe. Tokom višemesečnog istraživanja BIRN je pronašao više od 300 objekata površine veće od 450.000 kvadrata koji su ozakonjeni bez jasnog zakonskog osnova. SSP upozorava da je na taj način izgubljeno 250 škola ili 500 vrtića ili 20 socijalnih naselja ili četiri mosta ili pola metroa

Istraživanje Balkanske istraživačke mreže (BIRN) pokazalo je da je od kako je pre sedam godina donet Zakon o ozakonjenju, u Beogradu ozakonjeno 450.000 kvadrata stambenih objekata koji su delom ili u potpunosti izgrađeni bez dozvole. Grubom računicom današnja vrednost tih zgrada premašuje milijardu evra.

Istraživanje pokazuje da su ozakonjeni stambeni objekti koji su delom ili u potpunosti izgrađeni bez dozvole, nisu postojali ili nisu bili završeni 2015. godine, što se jasno vidi na satelitskom snimku Srbije iz te godine.

Novinari BIRN su koristeći napredne tehnike OSINT (istraživanje uz pomoć otvorenih izvora) pretraživali mapu grada i ukrštali podatke sa satelitskog snimka sa podacima iz Katastra i Registra građevinskih dozvola Agencije za privredne registre, zato što, uprkos zakonskoj obavezi, ne postoje javni podaci o rešenjima za ozakonjenje objekata koja je doneo Sekretarijat za poslove ozakonjenja Beograda, i zato što je ignorisao zahteve BIRN da ta rešenja dostavi.

U višemesečnom istraživanju pronađeno je više od 300 objekata na teritoriji glavnog grada, uglavnom stambenih zgrada većih od 1.000 kvadrata, koji su u potpunosti ili delimično izgrađeni nelegalno posle satelitskog snimka iz 2015. godine kad je donet Zakon, pa onda ozakonjeni.

Istraživanje BIRN pokazuje da nije reč o izolovanim pojedinačnim slučajevima, pa čak ni o pojedinačnim beogradskim opštinama, već se radi o sistemskoj praksi koja je trajala godinama, a traje i dalje u svim centralnim beogradskim opštinama.

Dokumentacija do koje je BIRN došao pokazuje da su tokom 2016, 2017. i 2018. godine opštinski građevinski inspektori u više navrata lažno prikazivali stanje na terenu, tvrdeći da su izlaskom na lice mesta ustanovili da su višespratnice u potpunosti izgrađene neposredno pre stupanja Zakona o ozakonjenju na snagu, odnosno pre novembra 2015. godine. Navodili su i da se te zgrade mogu videti na satelitskom snimku iz 2015. godine.

Na osnovu takvih rešenja građevinskih inspektora, opštine su ih slale Sekretarijatu za poslove ozakonjenja, koji je te zgrade ozakonjivao bez gledanja satelitskih snimaka, što im je bila obaveza, dodaje BIRN.

Stranka slobode i pravde ističe da godinama upozorava na ovu praksu i da je "podnela krivičnu prijavu protiv Nemanje Stajića i NN lica zbog nelegalnog ozakonjenja".

"I gradonačelnik Aleksandar Šapić koristio je šemu nelegalnog ozakonjenja za svoju kuću. SNS je samo sklonio u tišini Stajića, koji je sve te poslove morao da odobri, jer je bio Sekretar za ozakonjenja. Šapić je čak i nagradio Sonju Božić, koja je godinama sekretar za inspekciju u Beogradu bez koga nelegalna ozakonjenja nisu mogla da se sprovedu, pa je u njegovoj upravi uz inspekciju dobila i komunalnu miliciju", navodi se u saopštenju SSP.

Stranka slobode i pravde ističe da ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić sada predlaže da se omogući legalizacija svih nelegalnih objekata i na taj način abolira sve svoje kolege za svih tih milijardu evra.

"Na taj način SNS trajno uništava ovaj grad, izgubljeno je 250 škola ili 500 vrtića ili 20 socijalnih naselja ili četiri mosta ili pola metroa, a sve te pare su završile kod SNS povezanih moćnika", ističu u SSP

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu