Beograd

Toponim Beograda: zgrada beobanke na zelenom vencu

Foto: Tanjug

10. 1. 2023. / 19.57

Ministarstvo građevinarstva: Zgrada Beobanke dobila dozvolu za rekonstrukciju

Istovremeno sa rekonstrukcijom višespratnice na Zelenom vencu, biće iseljena autobuska okretnica, i biće raspisan tender za rekonstrukciju vidikovca „koji je sada zauzet bespravnim objektima“, kako bi tu bio urbani džep, najavio je ministar Goran Vesić

Ministar građevinarstva Goran Vesić objavio je danas da je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo građevinsku dozvolu za rekonstrukciju zgrade bivše Beobanke na Zelenom vencu u Beogradu.

"Realizacija ovog projekta je počela još dok sam obavljao javne funkcije u Gradu Beogradu i posebno je značajna za razvoj Zelenog venca“, podsetio je Vesić i  napomenuo da je tada planirano "da Beograd istovremeno sa rekonstrukcijom ove zgrade iseli okretnicu autobusa u skladu sa planom o izmeštanju svih autobuskih okretnica u centru grada i da raspiše tender za rekonstrukciju vidikovca koji je sada zauzet bespravnim objektima i da tu bude urbani džep.“

Sam objekat je trebalo da postane umetnički centar, napisao je Vesić na Tviteru.“

U novembru 2016. godine zgrada Beobanke je prodata firmi "Štat verk“ sa sedištem u Študgardu, nakon šestog pokušaja prodaje zgrade. Preduzeće "Štat verk“ bavi se kupoprodajom nekretnina.

Novi vlasnik je imao zamisao da napravi “zelenu” višespratnicu u cilju poboljšanja kvaliteta života u centralnoj gradskoj zoni, ali se od toga odustalo.

U aprilu 2021. godine zgrada je dobila novog vlasnika, novosadsku firmu "Astorija Properties“. Tada je javljeno da su već odmakle pripreme za temeljnu rekonstrukciju ovog zaštićenog zdanja.

Površina objekta je oko 10.000 kvadrata.

Zgrada je prvobitno bila u vlasništvu “Energoprojekta”, po projektu Milice Štetić. Danas, objavljujući da je dobijena građevinska dozvola za rekonstrukciju, ministar Vesić je naglasio da je ponosan što se konačno na mapu Beograda vraća zdanje arhitekte Milice Šterić, jedne od prvih žena arhitekata posleratnog modernizma u Srbiji.

"Njeno remek delo bila je ova, nekadašnja poslovna zgrada Energoprojekta, kasnije poznata kao Beobanka, iz 1960. godine, koja i danas ima posebno mesto u srpskoj građevini i arhitekturi zbog formata i konstrukcije“.

Zaposlene “Energoprojekta” je u toj zgradi nasledila Beobanka koja

je 20 godina kasnije (2002) otišla u stečaj, nakon čega je višespratnica na Zelenom vencu opustela.

Zgrada je pripala državi u postupku stečaja, koja je nameravala da tu prebaci javna tužilaštva, međutim, od toga se odustalo, te je grada oglašena za prodaju.

Radovi će početi uskoro, šta god to značilo.

S.Ć./N1/Blic

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu