Politika

Planovi, planovi: Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

11. 1. 2023. / 18.15

Predsednik i matematika: Koliko kilometara puteva ima Srbija

Istovremeno dok je predsednik Vučić objavljivao nove kilometre autoputeva po Srbiji, kolege iz N1 objavile su analizu po kojoj Srbija nema 1000 kilometara kao što je rekao predsednik, za vreme SNS-a nije izgrađeno više auto-puteva nego od Tita naovamo, i Srbija nije država sa najviše auto-puteva u regionu

Deonica Novi Beograd-Surčin biće završena do marta, najavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom posete gradilištu te deonice koja će biti deo auto-puta Miloš Veliki.

"Očekujemo velike rezultate. Srbija izgleda drugačije, izgledaće drugačije", rekao je Vučić.

Najavio je i da će obilaznica oko Beograda biti otvorena do leta, upozorio je da se mora razmišljati i o mostu prema Pančevu kako bi se uradio ceo prsten, najavio je i da će Beograd dobiti prvu liniju metroa 2028. godine, da će od Pojata do ulaza u Kruševac autoput biti završen do kraja marta ili početka aprila, rekao da se mora razmišljati o razvoju železnice u Srbiji te da će se u tom pravcu raditi na pruzi Niš – Dimitrovgrad i da se mora ubrzati rad na projektu za prugu Beograd – Niš.

Nekako istovremeno, na portalu N1 objavljen je tekst povodom izjave predsednika Vučića tokom novogodišnje konferencije za medije da je tokom vladavine Srpske napredne stranke (SNS) izgrađeno više kilometara auto-puteva nego u periodu od 1945. do 2012. godine, do kad oni nisu došli na čelo Srbije.

Predsednik tada nije rekao koliko Srbija ima kilometara auto-puteva.

Prema javno dostupnim podacima, ta brojka je nešto iznad 900 kilometara i sasvim izvesno manja od 1000 kilometara,

Naime, aprila 2021. godine, govoreći povodom početka radova  na deonici Novi Beograd – Surčin, predsednik Vučić je rekao da će Srbija, do kraja te godine, imati 1000 kilometara puteva.

Tada je ustvrdio da će sa 1.000 km auto-puteva Srbija biti prva zemlja u regionu. To nije tačno ako se zna da Hrvatska već godinama ima oko 1.300 kilometara. Vučić je 2015. godine kao premijer izjavio da će Srbija krajem 2016, a najkasnije početkom 2017. godine imati više kilometara auto-puteva od susedne Hrvatske. I to se ispostavilo kao netačno. I tako je od danas.

Jer, kako su utvrdile kolege iz N1 prema javno dostupnim podacima to nije tačno. Broj kilometara auto-puteva u Srbiji je nešto iznad 900 kilometara.

S.Ć./N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu