Hronika

Amonija u Pančevu: Mesto gde se izlila cisterna

Foto: Vesna Anđić RFE

14. 1. 2023. / 1.59

Nesreća kod Pančeva: Zašto ne funkcioniše telefonski broj 112

Zbog izlivanja amonijaka iz cisterne u krugu fabrike „Saga“ kod Panbčeva, u četvrtak noću hospitalizovano je 20 ljudi, ali ni kod koga nije zabeleženo trovanje. Sistem telefonskog broja 112 koji služi za obaveštavanje građana o riziku, nije upotrebljen. Srbija ga je dobila od Kine prošlog septembra, a pripreme je tri godine pre toga finansirala EU

Kad je u četvrtak oko 22.45  na teretnoj pruzi u naselju Topola kod južne industrijske zone u Pančevu iscureo amonijak iz auto-cisterne koja se nalazila u krugu fabrike "Saga“, građane niko nije upozorio na opasnost. A mogao je, da funkcioniše sistem telefonskog broja 112 kojim se obaveštava stanovništvo o riziku, ali i ubrzava adekvatno reagovanje.

Aleksandar Vulin i ambasadorka Narodne Republike Kine u Beogradu Čen Bo, potpisali su 28. septembra prošle godine sporazum kojim će Kina donirati Srbiji sistem 112 koji objedinjuje hitne službe.

Broj 112 se poziva za hitne slučajeve u svim delovima Evropske unije. Besplatan je i dostupan širom Evrope. Kako je prilikom potpisivanja sporazuma rekao Aleksandar Vulin, tada ministar policije, ovaj broj će "objediniti sve  službe koje pomažu ljudima kada im je pomoć potrebna, skratiti brzinu reagovanja u tim situacijama, omogućiti da se preciznije odredi lokacija sa koga je poziv upućen“.

Između 2019. i 2021. godine, u ovaj projekat EU je uložila milion evra, kako bi se izvršile pripreme za uvođenje sistema 112 u Srbiji.

Prema rečima direktora Opšte bolnice Pančevo Slobodana Ovuka, zbog ove nesreće u toku noći je hospitalizovano 20 ljudi. "Ni kod koga nije bilo trovanja. Na kiseoniku nema nikoga“, rekao je Ovuka.

Osnovno javno tužilaštvo u Pančevu je u saradnji s Policijskom upravom Pančevo uhapsilo vozača i vlasnika firme Saga zbog izazivanja opšte opasnosti. Uhapšerni su S. K. (33) i N. B. (36), obojica iz Pančeva, zbog sumnje da su izazivali opštu opasnost i oštećenje životne sredine, jer su izazvali opasnost za živote ljudi usled odvrtanja ventila na cisterni.

Zamenica Osnovnog javnog tužilaštva (OJT) Pančevo je nakon sprovedenog uviđaja i utvrđivanja svih relevantnih činjenica u vezi sa kritičnim događajem naložila da se prema S. K. i N. B. odredi zadržavanje u trajanju od 48 časova i da se uz krivičnu prijavu privedu i saslušaju u svojstvu osumnjičenih.

Osnovno javno tužilaštvo u Pančevu je izvestilo da je uviđaj u toku.

S.Ć./NovaS/Danas

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu