Hronika

Pet godina od ubistva: OIliver Ivanović

Foto: Milovan Milenković

14. 1. 2023. / 12.19

Pet godina od ubistva Olivera Ivanovića: Izvršioci i nalogodavci još nisu otkriveni

U trećoj optužnici spominju se Milan Radoičić i Zvonko Veselinović koji su označeni kao vođe kriminalne grupe koja se dovodi u vezu sa ubistvom Ivanovića. Svedočenje Milene Popovič, partnerke ubijenog Ivanovića, opet je odloženo

Petogodišnjica  ubistva lidera Građanske inicijative Sloboda demokratija pravda (GI SDP) Olivera Ivanovića biće obeležena u ponedeljak, 16. januara, a kao i prethodnih godina, tako se i ove u Kosovskoj Mitrovici održavaju dva pomena, ali i jedan u Beogradu, preneo je danas Kossev.

Oliver Ivanović ubijen je sa šest hitaca u leđa 16. januara 2018. godine u Kosovskoj Mitrovici.

Izvršioci, kao i nalogodavci još nisu poznati. Pred specijalnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini i dalje se po trećoj optužnici vodi postupak optuženima za umešanost u ubistvu Olivera Ivanovića.

Pre dva dana trebalo je da se u Prištini održi saslušanje Milene Popović partnerke ubijenog Ivanoviča, kao svedoka, ali je na njen zahtev odloženo za 22. i 23. februar.

Jovana Filipović, advokatica Silvane Arsović, je kazala da se Popović više puta nije odazvala pozivu suda iako je bila uredno pozivana.

"Uvek je imala opravdanja za to. Nadamo se da će za naredno ročište, kada je predviđeno njeno saslušanje, 22. februara, ona biti ovde prisutna i svedočiti o celoj situaciji, s obzirom na to da smatramo da je jedan od svedoka koji može imati dosta uticaja na ceo postupak koji se vodi“, navela je Filipović.

Advokatica je napomenula da, ukoliko se Popović ne pojavi na ročištu koje je zakazano za 22. februar, njena izjava data u ranijim fazama postupka smatraće se pročitanom i biće prezentovana pred sudom.

Na optuženičkoj klupi za učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi koja se dovodi u vezu sa ubistvom Ivanovića nalaze se Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Silvana Arsović i Rade Basara. Dragiša Marković i Žarko Jovanović terete se za zloupotrebu službenog položaja.

Početkom juna prošle godine, sudsko veće je posle tri godine i sedam meseci ukinulo sudski i odredilo meru kućnog pritvora Rošiću, Spasojeviću i Basari. Ta mera je u novembru zamenjena javljanjem Kosovskoj policiji jednom nedeljno. U trećoj optužnici spominju se Milan Radoičić i Zvonko Veselinović koji su označeni kao vođe kriminalne grupe koja se dovodi u vezu sa ubistvom Ivanovića.

Istraga za Veselinovićem počela je u aprilu 2019. godine, kada je na listu lica za istragu dodato i ime Milan Mihailović. Srbin sa inicijalima M.M za kojim se tragalo još od 2019. godine a zbog umešanosti u ubistvo Ivanovića, uhapšen je u oktobru prošle godine, na osnovu naloga kosovskog Specijalnog tužilaštva.

U Kosovskoj Mitrovici, prijatelji i saborci Olivera Ivanovića obeležiće  u ponedeljak petogodišnjicu ubistva pomenom i paljenjem sveća u vreme i na mestu na kom je ubijen – ispred sedišta GI SDP u 8:15, dok će građanska inicijativa SDP odati poštu svom bivšem lideru takođe na tom istom mestu, ali u 10 časova.

U Beogradu, petogodišnjicu Ivanovićevog ubistva veći deo članova porodice obeležiće na mestu gde je Ivanović sahranjen – na Novom groblju u Beogradu u 11 sati.

S.Ć./KoSSev/Danas

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu