Region

Ilustracija: Sarajevska policija

Foto: AP

15. 1. 2023. / 12.44

Beograđani napadnuti u Sarajevu: Mladi fudbaleri nastavljaju turnir

Roditelje mladih fudbalera FK Zvezdara na međunarodnom turniru napala suzavcem i nožem grupa mladića zbog zastave kluba. Dečaci nastavljaju turnir. „To je direktna posledica antisrpske kampanje i stvaranja atmosfere mržnje prema Srbima u Bosni i Hercegovini“, rekao je Ivica Dačić

Na Međunarodnoim fudbalskom turniru za decu, koji se juče i danas održava u Sarajevu, desila su se dva incidenta.

Jedna osoba iz Beograda povređena je u subotu nožem u hotelu "Hills“ u sarajevskom naselju Ilidža, kada je napadnuta grupa roditelja mladih fudbalera Fudbalskog kluba Zvezdara iz Beograda koji učestvuju na međunarodnom turniru.

Takođe, dečja fudbalska ekipa iz Splita, čiji su članovi na turniru koji se igra na Ilidži skandirali "Ubij Srbina“ sankcionisana je i ubuduće neće učestvovati na ovom takmičenju, potvrdili su organizatori.

Sarajevska policija je uhapsila četiri osobe osumnjičene za sinoćni napad na roditelje mladih fudbalera iz Beograda, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Sva četvorica su sa područja Kantona Sarajevo. Oni se terete za krivično delo nasilničko ponašanje.

Beogradska deca, članovi FR Zvezdara  bila su u jednom hotelu u Ilidži kao učesnici međunarodnog fudbalskog turnira. Kako je za Klix portal ispričao jedan od očevidaca, u holu hotela je najpre napadnuta grupa roditelja mladih fudbalera.

"U jednom trenutku roditelji su imali zastavu sa ćiriličnim natpisom kluba, ali nismo imali nameru da bilo koga provociramo. Iznenada, jedna grupa je ušla i napala nas suzavcem i hteli su da otmu zastavu." Zatim ih je ispred hotela dočekala još veća grupa maskiranih ljudi, koji su imali baklje i noževe. Tada su ih ponovo napali i jednog roditelja su povredili nožem.

Portparol MUP Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić je rekao da povređeni nije životno ugrožen.

Mladi fudbaleri FK Zvezdara nastavili su učešće na turniru, i danas pobedili u dve utakmice.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić posetila je u subotu uveče roditelje koji su napadnuti i osudila nasilje, navodeći da je sigurna da će napadači odgovarati za učinjeno. "Sarajevo je otvoren grad. Uvek protiv nepravde i nasilja, bez obzira odakle dolazi. Zaštitnik čoveka, života i slobode. I večeras dižemo glas protiv nasilja u odbrani čoveka i ljudskih vrednosti. Svi naši gosti su dobrodošli. Tako je uvek bilo i uvek će biti", napisala je Karić na Fejsbuku.

Roditelje i decu iz Beograda posetio je i ministar kulture i sporta u Vladi Kantona Sarajevo Samir Avdić. Oglasio se i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je poručio da smatra da do ovakvih incidenata ne bi trebalo da dolazi, pogotovo ne na dečjim sportskim manifestacijama.

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije, ocenio je da je napad na srpsku decu koji se desio u Sarajevu "direktna posledica antisrpske kampanje i stvaranja atmosfere mržnje prema Srbima u Bosni i Hercegovini“.

S.Ć,/FoNet/Politika

(tekst je dopunjen u 14.20)

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu