Srbija

Đubre na grobovima žrtava: Spomen-park Jajinci

Foto: Fonet

15. 1. 2023. / 13.47

Beograd i Kragujevac: Deponije na grobovima žrtava

Od Spomen-parka „Jajinci“ i Spomen-Parka „Kragujevački oktobar“ pravi se deponija, upozoravaju iz Muzeja žrtava genocida. Sekretarijat za kulturu grada Beograda više od jedne godine ne odgovara na inicijativu ovog Muzeja da oni brinu o „Jajincima“

Sekretarijat za kulturu Grada Beograda se još uvek nije izjasnilo o inicijativi da se Spomen područje "Jajinci“ preda na staranje i upravljanje Muzeju žrtava genocida. Inicijativu im je predalo Ministarstvo kulture i informisanja još 29. decembra 2021. godine.

Iz ovog Muzeja su juče javili da se od Spomen-parka "Jajinci“ i Spomen-parka "Kragujevački oktobar“ pravi deponija.

Muzej podseća na to da memorijalni prostori nekadašnjih stratišta u Kragujevcu i Jajincima predstavljaju kulturna dobra i da su kao takvi zaštićeni zakonom, ali su očigledno predmet naše zajedničke nedovoljne odgovornosti i manjka svesti o neophodnosti negovanja kulture sećanja na sve nevino postradale u Drugom svetskom ratu.

Pojedini neodgovorni građani te prostore koriste za organizaciju javnih koncerata, vožnju kola, šetnju kućnih ljubimaca, bavljenje sportskim aktivnostima, ali i kao izletišta, ukazao je Muzej u saopštenju.

Stručnjaci Muzeja žrtava genocida ovih dana su po ko zna koji put uočili da su pojedini neodgovorni Beograđani iznova počeli da odlažu svoj komunalni otpad u neposrednoj blizini masovnih grobnica u okviru Spomen-područja "Jajinci".

Muzej je ponovo pozvao Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao i odgovarajuće službe Kragujevca i Beograda da bez odlaganja reaguju.

Pozvao je  i Sekretarijat za kulturu Beograda da se bez daljeg odugovlačenja izjasni u vezi sa inicijativom Muzeja da mu na staranje i upravljanje bude predat prostor Spomen-područja "Jajinci".

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu