Komentar

Spremni za Ukrajini: Nemački Leopard 2

Foto: (AP Photo/Michael Sohn

16. 1. 2023. / 9.29

Prolećni tenkovski okršaj u Ukrajini: Leopardi i Čelindžeri protiv ruskih T-90M Proriv

Prošlog proleća Poljska je prva poslala tenkove kao pomoć ukrajinskoj vojsci. Bili su to njihovim tenkistima dobro poznati sovjetski T-72. Na početku drugog ratnog proleća ukrajinske tenkovske jedinice dobiće po prvi put moderne tenkove koji nisu nasleđe Sovjetske ere - obećani su im nemački Leopard 2 i britanski  Čelindžer 2. Da li oni mogu da promene tok rata?

Važna tema za NATO je da se pokrene proces preoružavanja ukrajinskih tenkovskih jedinica. To pitanje je složeno i ima  veliku dubinu i širinu.

Sa jedne strane tu se radi o potvrdi političke podrške i vere u ukrajinsku oružanu silu.  Sa druge, zemlje donatori će morati da se odreknu  znatnog dela svog potencijala jer tenkova većina članica NATO-a ima malo.

U ovom trenutku u nemačkom tenkovskom parku se nalazi samo 284 tenka Leopard 2  i pride 55 u ratnoj rezervi, u britanskom 227 Čelindžera 2, a u francuskom 222 Leklerkova. Ove tri velike članice NATO-a sada treba  pokažu da su odlučne da žrtvuju svoju prestižnu tehniku za rat na istoku. U praksi se to, međutim, pretvorilo u teško svarljivu priču o preispitivanju i oklevanju.

Nemci su prošle jeseni pokrenuli program kružne razmene i ponudili članicama NATO-a neka sredstva u zamenu za tenkove i borbena vozila pešadije koja će one poslati u Ukrajinu. Slovenci su tako iz skladišta izvukli 28 starih tenkova, a zauzvrat će dobiti kamione. Česima i Slovacima dodeljeni su Leopardi 2, ali sa biznis-planom u pozadini da kasnije plate nove tenkove iz iste porodice. Sve te zemlje do sada su bile spremne da Ukrajini na raspolaganje stave samo sovjetske tenkove.

Žestoka politička diskusija

Veoma žestoka politička diskusija tokom ovog meseca dovela je do prekretnice: Britanci su odlučili da Ukrajini pošalju 14 Čelindžera 2, a Poljaci 14 Leoparda 2. U organizacijskom pogledu to je po jedna puna tenkovska četa.

Finci bi da pošalju svoje Leoparde 2, ali kao i Poljaci moraće da sačekaju na stav nemačke vlade jer bez zelenog svetla Berlina nema slanja tenkova izrađenih u nemačkoj vojnoj industriji.

Prilika da se to javno obznani je sastanak kontakt grupe za podršku ukrajinskoj vojsci koji se po osmi put održava u Ramštajnu 20. januara.

Američki Abramsi

U pozadini Amerikanci prate šta se radi kod partnera iz NATO-a jer cenimo da i oni žele da pokažu volju i daju Ukrajini ono malo tenkova koje poseduju. SAD su svakako pravi ratni arsenal, one su ukrajinskoj vojsci dale drastično veću pomoć od svih ostalih zajedno.

Na stanju u američkoj vojsci je 2.645 Abramsa, a još 3.450 i kusur komada je u ratnoj rezervi pažljivo konzervirano. Odatle može da se održi dugoročna popuna ukrajinskih tenkovskih jedinica, a njima je sad popuna hitno potrebna.

Životni vek tenka u ratnim uslovima

Životni vek tenka u surovoj ratnoj stvarnosti je kratak. Od onoga što su Ukrajinci imali i dobili iz NATO, neki tenkovi su uništeni, neki oštećeni, neki istrošeni. Ukrajinska ofanziva izvedena u poslednjim nedeljama prošlog leta i zatim pozicioni rat u Donbasu pretvorili su tenkovske bataljone gotovo u vodove.

Za preživljavanje ukrajinske vojske sada su hitno potrebni tenkovi – i to na stotine. Kritičari kažu da neće imati vremena za obuku, ali izbora nema. Moraće da se oslone na tehniku koju do sada nisu imali prilike da koriste i da posade povećaju sa tri člana, koliko ima porodica tenkova T-72 i T-64, na četveročlanu posadu natovskih tenkova.

Natovska protiv ruske tehnike

U sudaru sa ruskim tenkovima – novim T-90M Proriv i modernizovanim T-72B3 – tenkovi iz najavljenih donacija imaće šanse jer su taktičko-tehničke odlike približno slične.

Ljubitelji tehnike vodili bi diskusiju o detaljima karakteristika raznih tenkova, ali u suštini nema tu dramatične razlike, osim u dejstvima po noći i smanjenoj vidljivosti  jer u takvim uslovima  ruska tehnika nije dorasla natovskoj.

Kao uvek u ratu pobedu odnose oni koji su bolje motivisani, organizovani i vođeni. Zato će realni učinak na ratištu brzo pokazati ko se bolje snalazi u svom tenku, doduše potrebno je uračunati i ratnu sreću.

Za sada je izvesno da se kao pre osam dekada na istočnom frontu čeka sudar tenkova nazvanih po divljim mačakam sa T-serijom – nekada su se borili Tigrovi i Panteri protiv T-34, a sada će se Leopardi sukobiti sa T-90 i T-72.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu