Kriza u Zastavi oružje

Nisu sigurli da li će dobiti platu: Oružari Zastave

Foto: FoNet

17. 1. 2023. / 18.14

Štrajk oružara u Kragujevcu: Razorne posledice blokade fabrike

Danas je bio jednočasovni štrajk upozorenja, a sutra je zakazan zbor zaposlenih u fabrici Zastava oružje u Kragujevcu, kako bi se ukazalo na krizu koja se produbljuje zbog blokade fabrike koju sprovodi Nadzorni odbor

Sutra u devet časova, Sindikat fabrike "Zastava oružje" iz održaće zbor i upoznati zaposlene sa teškom situacijom, najnovijim događanjima i daljim planovima u cilju njenog otklanjanja.

Današnji jednočasovni štrajk upozorenja predstavljao je odgovor i upozorenje na razorne posledice blokade fabrike, koju sprovodi Nadzorni odbor koji je delegirala Vlada Srbije, saopštio je Sindikat tog kolektiva.

I pored toga što je 6. januara 2023. godine postavljen statutarni zastupnik, kriza se produbljuje, proizvodnja se u mnogim procesima ne može organizovati, nelikvidnost je sve veća, što je fabriku dovelo pred potpun slom, čime je ugrožena i isplata zarade 20. januara, ističe se u saopštenju.

Fabrika je u teškoj situaciji "zbog neodgovornosti, bahatosti i osionosti“, a tek sada se vidi zbog čega je Nadzorni odbor šest godina onemogućavao prisustvo predsednika sindikata sednicama Nadzornog odbora. Trebalo je prikriti plan guranja fabrike u provaliju, nedostatak vizije, što dokazuje i scenario da fabrika ni do danas nema usvojen Plan poslovanja za 2023. godinu.

Osim zaposlenih koji su bili angažovani na održavanju minimumu procesa rada, svi ostali radnici danas su podržali aktivnosti Štrajkačkog odbora i od 11 do 12 časova prekinuli su proizvodnju.

Prema navodima fabričkog sindikata, u štrajku upozorenja učestvovali su i zaposleni u pogonu fabrike "Zastava oružje" u Novom Pazaru, kao i zaposleni u "Zastava impeksu" u Beogradu.

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu