Proglašena vanredna situacija

Nivo Lima raste: Prijepolje

Foto: Tanjug

18. 1. 2023. / 16.23

Poplave u Srbiji: Bila je ugrožena i tromesečna beba

Zbog poplava, u Prijepolju i Sjenici je proglašena vanredna situacija.
Nivo Grabovice je danas opao ali se zbog najavljenih kiša očekuje novi porast vodostaja. Raste i vodostaj Ibra. Lim je u stalnom porastu, a već se izlio u Brodarevu i naselju Zalug, na uobičajenim neuralgičnim tačkama

U Prijepolju i Sjenici je proglašena vanredna situacija zbog poplave.

Reka Grabovica je juče poplavila oko 40 objekata u Sjenici u naselju Bukreš i šest objekata u centru kao i podrum jedne osnovne škole. Raste i vodostaj Ibra.

Nadležne ekipe su na terenu i otklanjaju posledice poplave. Životi i zdravlje ljudi nisu ugroženi. Tokom noći iz jedne kuće u Sjenici evakuisana je tromesečna beba.

Danas je nivo Grabovice je opao za dvadesetak centimetara. Međutim, zbog najavljenih padavina, očekuje se novi porast vodostaja.

"Vodostaj Grabovice je poslednjih sat vremena opao 20 centimetara, imaćemo dežurstvo do potpune stabilizacije, pa ćemo krenuti sa komisijama, koje će proceniti štetu na terenu i videćemo kako ljudima da pomognemo", rekao je predsednik Opštine Sjenica Munib Mujagić danas oko 15 časova i istakao da je u svakom trenutku na raznim pozicijama 100-150 ljudi.

U Prijepolju, "Lim je u stalnom porastu i takav trend se očekuje tokom današnjeg dana. Zbog toga smo bili prinuđeni da proglasimo vanrednu situaciju na čitavoj teritoriji opštine Prijepolje. Došlo je do izlivanja u Brodarevu i naselju Zalug, na uobičajenim neuralgičnim tačkama“, naglasio je predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić.

Nivo Lima raste 20 centimetara na sat. Zatvoreni su kafići na obali Lima, zabranjen je prelaz preko visećeg mosta u Prijepolju. Nivo Lima je blizu granice vanredne odbrane od poplava.

Brodarevo prvo na udaru i da Lim tu najviše preti. Prema njegovim rečima, predviđanja su da sutra dolazi do vrha talasa, voda će još nadolaziti i biće još izlivanja.

U Sjenici se očekuje još jedna besana noć. Po nalogu ministra unutrašnjih poslova, pripadnici sektora biće i tokom noći i svih narednih dana na licu mesta i pružati dodatnu pomoć koja je potrebna stanovništvu.

Republički hidrometeorološki zavod već treći dan upozorava na obilne padavine. U nekim delovima na jugu i jugozapadu zemlje na snazi je i crveni meteo-alarm zbog kiše, olujnog vetra i snega. Obilne padavine prave probleme i u Bosni i Hercegovini.

S.Ć./RTS

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu