Kosovske kriza

Nova runda razgovora: Gabrijel Eskobar, Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić

Foto: Serbian Presidential Press Service via AP

20. 1. 2023. / 8.49

Dolazak velikana i velikaša: Kosovska petorka u Beogradu i Prištini

Predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija danas očekuju razgovori sa specijalnim izlaslanicima Francuske, Nemačke, Italije, Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država. Tema će svakako biti nastavak dijaloga Beograda i Prištine, formiranje ZSO, povratak Srba u Kosovske institucije i, kako kaže Vučić, da se Srbija odrekne Kosova

Ovo će biti prvi put da skoro svi izlasnici, koji se bave dijalogom Beograda i Prištini, ili Kosova i Srbija, več kako ko vidi stvari, dolaze u region istovremeno.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak stiže u Prištinu i Beograd pošto je sa Kurtijem i Vučićem imao odvojene sastanke u Davosu, na marginama Svetskog ekonomskog foruma.

Uz Lajčaka će biti i savetnici za spoljnu politiku i bezbednost nemačkog kancelara Olafa Šolca i predsednika Francuske Emanuela Makrona, Jens Plotner i Emanuel Bone. U delegaciji će biti i diplomatski savetnik premijerke Italije Frančesko Marija Talo i zamenik pomoćnika sekretara Sjedinjenih Država za evropska i evroazijska pitanja i specijalni izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Vučić o smislu današnjeg sastanka

Iz Davosa se topogledno javio i Aleksandar Vučić. Očekuje "vrlo, vrlo težak razgovor“, "jedan od najvažnijih razgovora koje smo imali u prethodnim godinama i koje ćemo imati", rekao je za RTS.

Nada se predsednik Srbije da će biti nekih pomaka i da će razgovori biti "malo manje teški od onoga što očekuje“, ali to je samo njegovo "pusto nadanje“. Jer njih (velikane i velikaše, kako je ranije govorio) ne interesuje narod (srpski) na Kosovu i Metohiji, "njih interesuje kako Kosovo da bude primljeno u međunarodne organizacije, to je smisao, i kako Srbija da se odrekne Kosova".

M.N./FoNet/RTS

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu