Društvo

Još jedn pokušaj spasavanjai: Geneks kula

Foto: Fonet

21. 1. 2023. / 11.54

Građani brane „Geneks“: Kula ne sme da postane novi tajkunski plen

Današnjim protestom i jučerašnjim otvorenim razgovorom, građani traže od države da iskoristi svoje pravo preče kupovine i kupi „Geneks“ kulu, cena je bagatelna. Rečeno je da se država sprema da "Geneks" proda biznismenu "patrioti" sa Kosova

Danas u podne zakazan je protest protiv prodaje poslovnog dela "Zapadne kapije" Beograda, bilo kome drugom osim državi.

Naime, građanski aktivisti i upravnik zgrade stambenog dela kule "Geneks<“ traže od države da iskoristi svoje pravo preče kupovine i na licitaciji 6. februara otkupi kulu i time je sačuva.

"Geneks“ kula je sazidana po projektu arhitekte Mihaila Mitrovića i proglašena je za spomenik kulture.

Na jučerašnjem javnom razgovoru govornici su se saglasili da država ne sme da dozvoli da Geneks postane "novi tajkunski plen“, da mora da zaštiti javni interes, sačuva kulturno i arhitektonsko dobro i pretvori ga u nešto što ćer služiti gradu.

Poslanik grupe Moramo-Zajedno Đorđe Miketić, država se sprema da "Geneks" proda investitoru, nekadašnjem vlasniku menjačnica, koji kupuje parcele po Novom Beogradu, a koji je u stvari, samo fasada za biznismena "patriota" sa Kosova.

Miketić je rekao da je ponuđena početna cena od sedam miliona evra na trećoj licitaciji za kulu "Geneks", koja je zaštićeni spomenik kulture, nerealno niska, jer je to nešto više od 400 evra po kvadratu, a nemoguće je napraviti privremeni objekat po toj ceni.

Božidar Stavrić, predstavnik stanara, upozorio je i na činjenicu da, kad se uračunaju garaže i drugi prostori, ako kula bude prodata za sedam miliona evra, cena neće biti veća od 33 evra po kvadratu.

Miketić je ponovio ranije predloge da se od kule "Geneks" napravi studentski dom, muzej nauke i arhitekture, "Teslina kula" ili Srpska nacionalna galerija nauke i umetnosti, o čemu bi, kad Vlada ili grad kupe zgradu, odluku doneli stručnjaci, posle javne rasprave.

Odgovor resornog ministarstva nisu dobili, a putem mediia su saznali da "Geneks“ ne može biti studentski dom i naučno-tehnološki inkubator, jer to nije profitabilno.

"Ja ne znam da li postoji bolje uložen novac nego u mlade koji su željni znanja i razvoja društva, jer ulaganje u studente i obrazovanje nije trošak – to je investicija, i to ona najvrednija“, izjavio je poslanik Đorđe Miketić.

"Upravo zbog takvog plitkoumnog razmišljanja iz kojeg stoji trenutna pohlepa – naše društvo se nalazi tu gde jeste, a Beogradski univerzitet pada na listi najboljih univerziteta sveta dok najvredniji studenti odlaze u uređene zemlje gde se znanje ceni“, ocenjeno na otvorenom razgovoru.

Božidar Stavrić je poručio da se Vladi daju rok od sedam dana da donese odluku o kupovini "Geneksa", a da će, ako to ne urade, 28. februara u 12:00 blokirati most "Gazela".

Zahtevi su da država otkupi zgradu Geneksa na licitaciji 6. februara po pravu preče kupovine, zatim da se organizuje nezavisna komisija i javna rasprava koja bi odredila koja je to najadekvatnija i najpotrebnija funkcija ove zgrade – a u javnom interesu.

Traži se i da restauracija zgrade i sređivanje velikog platoa ispred.

S.Ć./FoNet/NovS

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu