Kosovo

Da li građani bezbedni: Kosovska Mitrovica

Foto: Tanjug

22. 1. 2023. / 19.44

Na KiM napadnut petnaestogodišnjak: Do sada nije imao problema sa komšijama Albancima

Kosovska policija je večeras potvrdila napad na maloletnika. L. M. je napadnut „isključivo zato što je Srbin“, kažu iz Kancelarije za KiM. Dečak je izjavio da mu se ovako nešto prvi put desilo

Kosovska policija potvrdila je večeras za KoSSev da im je prijavljen slučaj  napada na maloletno lice u naselju Suvi Do. Iz regiona Mitrovica saopštili su da je slučaj klasifikovan kao nanošenje lakih telesnih povreda.

Kancelarija za KiM saopštila je danas popodne da je 15-godišnji dečak L. M. pretučen jutros od strane četiri starija Albanca u etnički mešovitom naselju Suvi Do.

Lazar je za KoSSev ispričao da je jutros " krenuo na posao i presreo me je auto. Rekli su mi nešto na albanskom, ja to nisam razumeo, spustio sam glavu i nastavio dalje. Oni su izašli iz auta, ja sam krenuo da bežim od njih, ali su me sustigli, uhvatili i onda su me šutirali i udarali gde su stigli. Ništa mi nisu rekli, samo su me tukli i uzeli su mi telefon iz jakne".

On je izjavio da mu se ovako nešto prvi put desilo i da nikad do sada nije imao problema sa komšijama Albancima.

Lazar je naglasio da ga je strah zbog napada i da mu nije jasno zbog čega je pretučen, "da li im smeta što sam Srbin ili nešto drugo, stvarno mi nije jasno".

Lazarov otac Zlatibor je naveo da mu je u policijskoj stanici u Južnoj Mitrovici rečeno kako će biti preduzeto sve da napadači budu otkriveni, ali je poručio da u to ne veruje.

Iz Kancelarije za KiM podsećaju na prethodne napade u Štrpcu i Klokotu, i poručuju da se "još jedno srpsko dete našlo na meti albanskih huligana i ekstremista“.

"Do napada dolazi na mestu gde su stacionirani pripadnici Kurtijeve Kosovske policije, zbog navodne ‘ugroženosti Albanaca’ u mešovitim sredinama. Istina je očigledno da je njihova namera da pružaju zaštitu huliganima i ekstremistima, da nekažnjeno napadaju Srbe i srpsku decu“, dodaje se u saopštenju.

Naglašavaju da je L. M. napadnut "isključivo zato što je Srbin“, te pozivaju međunarodnu zajednicu da ne okreće glavu od ovog napada.

S.Ć./KoSSev

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu