Kultura

23. 1. 2023. / 13.32

Ninova nagrada: Najbolji roman prošle godine je „Unutrašnje more“

Od šest knjiga koliko ih je, od 177 prispelih, žiri Ninove nagrade izabrao u najuži izbor, najboljim romanom prošle godine proglašeno je „Unutrašnje more“ Danice Vukićević. „Unutrašnje more“ je njen prvi roman

Roman "Unutrašnje more“ Danice Vukićević najbolji je roman prošle godine, odlučio je žiri Ninove nagrade.

U najužem izboru bilo je šest knjiga, tri ženska i tri muška rukopisa, afirmisanih pisaca i autora prvog romana. Osim knjige Danice Vukićević, i romani Milana Tripkovića, Gorana Petrovića, Mirjane Drljević, Uglješe Šajtinca i Marijane Čanak bile su uvrštene u najuži izbor za roman godine, objavljeno je danas na konferenciji za medije.

U žiriju su Teofil Pančić (predsednik), Marija Nenezić, Žarka Svirčev, Milena Đorđijević i Goran Korunović.

Izdavač pobedničkog romana je "Nojzac“ iz Novog Sada.

Danica Vukićević (1959, Valjevo) piše poeziju i prozu, radi kao lektor-redktzor, bavi se književnom kritikom i esejistikom. Pre "Unutrašnjeg mora“ objavila  je šest zbirki poetije i dve zbirke kratke proze. Do sada je dobila nagrade "Pro femina“, "Biljana Jovanović“, "Milica Stojadinović Srpkinja“ i, ove godine, "Kondir kosovke devojke“.

"Unutrašnje more“ je prvi roman Danice Vukićević.

O ovoj knjizi izdavač na svom sajtu kaže da Danica Vukićević nastavlja da piše u formi "dinamičnog, vrcavog i lucidnog portretisanja, realnosti domišljatim i pamtljivim pesničkim slikama“, te prenosi "frenetički ritam, zvukove grada, zbrku u komunikaciji, eksperiment u jeziku i o jeziku“ (Vladislava Gordić Petković). I opet važi ono što autorka kaže u jednom intervjuu: "Moje iskustvo jeste žensko iskustvo, i izabran – ženski glas (među drugim unutrašnjim glasovima, dečjim, muškim, bespolnim, ne-rodnim, ili neljudskim, biljnim, životinjskim… glasovima predmeta). Kada tražite sopstveni glas (štimovanje, osluškivanje preko antena) neki ipak izaberete“.

Na konkurs za najbolji roman tokom prošle godine stiglo  je 177 naslova.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu