Energetika

Približavanje Evropi: Potpisivanje ugovora o donaciji

Foto: Tanjug

Transbalkanski koridor: Autoput za prenos struje Srbiji

Transbalkanski koridor predstavlja prekretnicu Srbije na putu ka EU i za boljitak njenih građana, rekao je danas Emanuel Žiofre, povodom potpisivanja nemačke donacije od 8,5 miliona evra za izgradnju četvrte deonice Transbalkanskog koridora. Ministarka Dubravka Đedović je ocenila da taj projekat vraća Srbiju na energetsku mapu evropskih energetskih koridora

Danas je potpisan ugovor o donaciji 8,5 miliona evra za izgradnju četvrte deonice za Transbalkanski koridor dalekovoda, između nemačke razvojne banke KfW, Elektromreže Srbije i Vlade Srbije.

Četvrta deonica za Transbalkanski koridor dalekovoda, dugačka je 83 kilometra, jedan deo ide od Bajine Bašte do granice sa Crnom Gorom, a drugi povezuje Srbiju sa Bosnom i Hercegovinom.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre istakao je da će Transbalkanski koridor biti autoput za prenos struje u Srbiji i da predstavlja prekretnicu na putu ka EU i za boljitak njenih građana.

Objasnio je da će EU, pored donacije KfW banke, dati 10,5 miliona evra za četvrtu deonicu Transevropskog koridora, a da će EMS učestvovati sa 4,5 miliona.

Najavio je i da se u ovoj godini kreće sa grantovima EU od 263 miliona evra za sedam novih energetskih "zelenih projekata" u Srbiji, a tu je i 165 miliona bespovratnih sredstava kako bi cena struje za građane bila prihvatljivija.

Po rečima ambasadorke Nemačke Anke Konrad, ovaj ugovor je "još jedna potvrda evrointegracije Srbije i daje jasan signal za saradnju na polju elektroenergetike“.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović je ocenila da taj projekat vraća Srbiju na energetsku mapu evropskih energetskih koridora, i da je još jedan korak ka podizanju energetske stabilnosti zemlje i sigurnosti snabdevanja građana strujom.

Podsetila je da je već izgrađeno 120 kilometara Transbalkanskog koridora, od Pančeva do granice sa Rumunijom i od Kragujevca do Kraljeva. Dodala je da Ministarstvo i EMS planiraju dalja ulaganja u energetske sisteme, poput pripreme izgradnje hidroelektrane "Bistrica", kao i Transevropski koridor kroz Vojvodinu, i u centralnoj Srbiji, kako bi se povezali sa Bugarskom.

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu