Zdravstvo

Foto: Tung Nguyen/Pixabay

1. 2. 2023. / 20.01

Odlazak lekara iz Srbije: Mlade nade i puste želje

Ministarka zdravlja Danica Grujičić prozvala je mlade lekara da će radije da ostanu kod “tate i mame”, nego da idu da rade u Malom Zvoriku. Zašto, međutim, mladi,  i ne tako mladi lekari, lako napuštaju roditeljski dom da bi radili u Berlinu, Parizu ili Torontu? Čak nije reč samo o platama nedovoljnim za iole pristojan život posle teških i dugačkih studija i specijalizacije

Zajedničko istraživanje Centra za politike emancipacije i Sindikata lekara i farmaceuta Srbije koje je predstavljeno prošle godine pokazuje da Srbiju godišnje napusti oko 600 lekara jer “zaradu blizu plate koja je dovoljna za život koja iznosi u proseku 114.752 dinara jedino imaju lekari specijaliste, dok lekari bez specijalizacije, medicinske sestre i nemedicinsko osoblje nisu ni blizu tolike zarade”. U istraživanju se pored niskih plata kao razlozi za odlazak lekara iz zemlje navode i nesigurnost zaposlenja, mobing na radnom mestu i izloženost nasilju.

Ipak, ministarka zdravlja Danica Grujičić je gosujući na televiziji Pink prozvala mlade lekare da će radije ostati da žive sa “tatom i mamom” ili otići u Kanadu nego da rade, recimo, u Malom Zvorniku ili negde po Vojvodini gde nema dovoljno lekara.

Pokušala je da ih za ostanak u Srbiji motiviše pričom o "našim bakama“ koje bi morale da budu medicinski zaštićene.

Nije baš kao što ministarka kaže

Kao razlog mladih lekara da napuste Srbiju za portal "Vremena“ studentkinja na Medicinskom fakultetu u Beogradu Julijana M. navodi da ih pored nedovoljnih plata obeshrabruje i manjak poštovanja na koje nailaze.

"Plata je uvek glavni razlog zašto ljudi napuštaju Srbiju, naročito mladi lekari koji još nemaju specijalizaciju i ne mogu da nađu posao u privatnom sektoru. Ali na njihovu odluku utiče i što u Srbiji ne nailaze na poštovanje profesije i godina truda, rada i žrtvovanja, što je takođe bitno za svakog lekara. Ovde se često susrećemo sa izjavom ’ma šta lekari znaju’ i to je zaista obeshrabrujuće, naročito za studente i mlade lekare koji zaista imaju želju da pomažu ljudima i proučavaju sve što može da se prouči oljudskom telu“, kaže Julijana.

Pored uslova za rad koji ne ispunjavaju očekivanja, problem su i, kaže Julijana, slab kvalitet i loši uslovi specijalističkih studija, kao i da država ima veliku ulogu u zapošljavanju lekara nakon studija.

Studentkinja medicine dalje kaže: "Dok su osnovne studije medicine u Srbiji čak i kvalitetnije nego negde drugde, doktorske i specijalističke studije su dosta slabijeg kvaliteta, baš kao i uslovi pod kojima se održavaju. Dešava se, tako, da mladi lekari na specijalizaciju odlaze u inostranstvo, možda i sa namerom da se vrate u Srbiju, ali nakon specijalizacije ostaju u inostranstvu jer su našli posao brže nego što bi ga našli u Srbiji, a i plata je proporcionalno veća u odnosu na standard, nego ovde. Prija im u inostranstvu i što ih pacijenti poštuju“.

Julijana dodaje da pored zaposlenja koja se lekarima nude u selima, postoje, naravno, i radna mesta u gradovima koja, međutim, istovremeno zauzimaju lekari koji rade i u državnom i u privatnom sektoru, kao i lekari koji su već otišli u penziju, ali i dalje zauzimaju radno mesto, što takođe stvara veliki problem kod zapošljavanja mladih lekara.

Za odlazak lekara odgovorna vladajuća garnitura

Politička platforma Solidarnost saopštila je povodom izjave Danice Grujičić sa početka teksta, da su za posledice stanja u zdravstvu i nedovoljan broj lekara odgovorni Vlada i ona lično jer sedi na čelu resornog ministarstva.

U saopštenju se navodi da lekari odbijaju da rade u bolnicama i domovima zdravlja jer u njima nema osnovne opreme za rad, zato što ne raspolažu vozilima hitne pomoći i zato što rade za nedovoljne plate sa ugovorima na određeno vreme koji im ne garantuju osnovna radna prava.

Dodaje se i da Grujičić zaboravlja kako sve više lekara odlazi iz zemlje zbog elementarne egzistencije, a zbog čega sve više klinika u Srbiji ostaje bez medicinskog kadra, domovi zdravlja se zatvaraju, što je takođe posledica loših zdravstvenih politika političke garniture čiji je Grujičić član.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu