Srbija

Zakoni za nezavisno sudstvo: Maja Popović

Foto: Tanjug

4. 2. 2023. / 12.37

Vanredna sednica Skupštine: O uticaju politike na sudstvo

Dok ministarka pravde tvrdi da bi usvajanje seta pravosudnih zakona značilo depolitizaciju sudstva, pokret SRCE saopštava da će sudije i tužioci i dalje biti neadekvatno zaštićeni i izloženi pritiscima predsednika suda, i traži od Vlade da povuče zakone koje je predložila

Usvajanje predloženih pravosudnih zakona predstavlja značajan korak u jačanju vladavine prava i povećanju pravne sigurnosti u Srbiji što će omogućiti samostalnije tužilaštvo i nezavisnije sudstvo, rekla je danas ministarka pravde Maja Popović na početku vanredne sednice Skupštine Srbije, na čijem je dnevnom redu, kao najudarnija tema, set pravosudnih zakona.

Pre sednice, za RTS, ministarka je izjavila da "Novi zakoni apsolutno ne ostavljaju prostor za uticaj politike“ i objasnila da "sve ono što smo radili jeste depolitizacija sudstva i tužilaštva od politike, jer upravo način predlaganja izbora sudija utiče na to da taj postupak bude apolitičan, bez prisustva politike. Ono što garantuje odsustvo politike u ovom postupku jeste činjenica da istaknuti pravnici ne mogu biti pripadnici neke političke stranke“.

Međutim, pokret Srbija centar (SRCE) smatra da će, kad se "implementiraju ponuđena zakonska rešenja“, sudije i tužioci i dalje ostati "neadekvatno zaštićeni i izloženi pritiscima predsednika suda, odnosno hijerarhijski nadređenog tužioca“, kao i da "nije obezbeđena adekvatna transparentnost u radu Visokog saveta sudstva, odnosno tužilaštva, a izmene u načinu izbora njihovih članova omogućavaju da upliv politike u procesu imenovanja sudija i tužilaca ostane podjednako jak, ako ne i jači“.

Ovo je bio glavni razlog zbog kog su danas pozvali Vladu Srbije da povuče iz procedure  "sporne zakonske predloge“ koje je predložila.

Z saopštenju su naveli da su "predlozi zakona ušli u skupštinsku proceduru bez prethodnog objavljivanja izveštaja o javnoj raspravi, pa je ovaj propust ‘ispeglan’ naknadnim objavljivanjem izveštaja sa ciljem da se stvori nekakva, makar prividna, slika legitimiteta“.

Današnje zasedanje počelo je sa 1200 amandmana. Predsednik Skupštine Vladimir Orlić je poručio poslanicima da ukoliko se ne budu povukli amandmani, oko kojih se sigurno neće raspravljati, sednica će biti nastavljena i sutra.

S.Ć. /Danas  

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu