Društvo

Da se ne ponovi: Vladan Radosavljević

foto screenshot youtube PG Mreza Jelena Petrovic

4. 2. 2023. / 14.26

Vladanov zakon: Za kupovinu opasnog psa je neophodna dozvola

Kolege i prijatelji Vladana Radosavljevića koga su pre mesec dana na Kosmaju izujedali psi inicirali su dopune dva člana postojećeg Pravilnika za držanje pasa koji mogu predstavljati opasnost po okolinu, pre svega dozvola za kupovinu takvog psa. Jer. sad jednog turskog kangala može da kupi svako ko ima novca da ga kupi. Čeka se reakcija ministarke poljoprivrede

Kolege i prijatelji novinara Vladana Radosavljevića koga su pre mesec dana izujedali psi na Kosmaju, predložili su "Vladanov zakon“.

Inicijator ovog zakona advokat Srđan Radovanović, za portal "Vremena“  podseća da to nisu bili psi lutalice već psi koji imaju vlasnika, da vlasnik neće odgovarati zato što je službeno odsutan u zatvoru, a da verovatno neće ni osoba koja je od vlasnika bila plaćena da se o njima stara zato što se može pozvati na postojeće propise o držanju "opasnih pasa“.

Zakoni, uredbe i pravilnici koji regulišu ovu oblast su u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede. Konkretno, radi se o Pravilniku za držanje pasa koji mogu predstavljati opasnost po okolinu.

Advokat Radovanović kaže da taj Pravilnik nije loš, da "određuje kriterijume po kojima se kvalifikuje šta je opasan pas, ne samo na osnovu rase već i ponašanja, i upućuje ih na obuku, ali se ne bavi onim što se dešava ispod radara“.

Objašnjava da na primer, turskog kangala, kavkaskog ovčara, ili bilo kog drugog psa čija rasa ima osobine opasnog psa, može svako da kupi.

"Kupac nije obavezan da ima dozvolu za kupovinu opasnog psa“, kaže Radovanović.

"Baš taj pravilnik treba da bude promenjen da se nikome u budućnosti ne bi desilo ono što se desilo pokojnom Vladanu Radosavljeviću. Za posedovanje opasnih pasa potrebna je mnogo ozbiljnija procedura nego do sada. Slična onoj koja je potrebna za posedovanje vatrenog oružja“, ocenjuje Radovanović.

Navodi da će "pištolj mirovati u fioci dok ga čovek ne upotrebi, a pas može i samoinicijativno da napadne čoveka ili drugog psa, drugu životinju“.

Predložene su izmene člana 5 i 6 Pravilnika o načinu držanja pasa koji mogu predstavljati opasnost za okolinu kojima se, između ostalog, traži da opasne pse mogu nabavljati i držati fizička lica koja su punoletna, koja su zdravstveno sposobna za držanje opasnih pasa, koja nisu pravosnažno osuđivana i kažnjavana (navodi se niz krivičnih dela i prekršaja), koja na osnovu bezbednosno-operativne provere u mestu prebivališta, boravišta, mestu rada, svojim ponašanjem ne ukazuju na to da će predstavljati opasnost za sebe ili druge i javni red i mir; koja su prethodnu uspešno prošla obuku u smislu čl. 8 ovog pravilnika; koja imaju prostorne uslove za bezbedan smeštaj opasnog psa.

Zatim:  odobrenje za nabavku i držanje opasnih pasa izdaje veterinarska inspekcija.

Takođe i: opasne pse mogu da izvode samo vlasnici, i to uz brnjicu i na povocu, u skladu sa posebnim propisom.

Ministarstvo poljoprivrede, u čijoj nadležnosti je Uprava veterine, upoznato je sa ovom inicijativom. Advokat Radovanović objašnjava da je procedura za usvajanje "Vladanovog zakona“ jednostavna, i da je u nadležnosti samog ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koji donosi propise.

Očekuje se, dakle, reakcija ministarke Jelene Tanasković.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu