Skupština Srbije

Retki trenuci mira na današnjem zasedanju: Poslanici

Foto: Tanjug

5. 2. 2023. / 15.59

Narodni poslanici: O Soraji, bidermajeru, žutom džemperu, hulahopkama

Rad današnje vanredne sednice Skupštine Srbije nastavlja se u 18časova. Očekuje se glasanje. Pre pauze, umesto rasprave o pravosuđu i zakonima, dominirale su uvrede

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić najavio je da će sednica parlamenta, na kojoj se raspravlja o setu pravosudnih zakona, biti nastavljena danas i posle 18:00 časova, kad se očekuje i glasanje o predloženim propisima.

Vanredna sednica Skupštine sa 32 tačke dnevnog reda, od kojih je 11 o zakonima iz oblasti pravosuđa i usklađivanju sa ustavnim promenama, počela je juče, a nastavljena jutros u 10 časova.

Današnja rasprava protiče uz brojne uzajamne optužbe poslanika vladajuće koalicije i opozicije vezane uz prethodne reforme pravosuđa, u direktnom TV prenosu izrečene su i brojne uvrede, a na većinu njih, upućenih iz poslaničke grupe "Aleksandar Vučić-zajedno možemo sve", predsednik parlamenta Vladimir Orlić nije reagovao.

Najviše uvreda i inicirala izjava Srđana Milivojevića poslanika Demokratske stranke da je besmisleno što Skupština Srbije razmatra Predlog zakona za suzbijanje organizovanog kriminala kad je prva u Evropi po stepenu korupcije i organizovanog kriminala, a naročito tvrdnje da je Belivuk samo izvršavao zadatke SNS.

"Aleksandar Vučić sa Srpskom naprednom strankom 8. novembra 2012. godine amnestirao je 4.300 osuđenih lica, bez ikakve selekcije. A onda dolazi i prijem Dijane Hrkalović u BIA i tada nastaje klan Veljka Belivuka“.

Dodao je da je "Belivuk rekao i da ima informaciju o ubistvu Vladimira Cvijana i Olivera Ivanovića i do danas o tome ništa“, rekao je Milivojević.

"Građani Srbije su videli kako može da izgleda Skupština Srbije ako se ne prihvati neki Vučićev plan“, naveo je Milivojević. Zamolio je ministarku pravde da u se u inventar u Zebeli obavezno utisne lik vuka, jer će trebati onima koji će se tamo uskoro naći.

Poslanik sa liste SNS Nebojša Bakarec je zatim Milivojevića nazvao žutom huntom, u žutom džemperu koji bi da ubije predsednikovog sina, a verovatno i samog predsednika.

"On je steoni lovac na psiće. Više jede pseće meso nego svinjsko. Tvrdi da je muškarac, ali žuti džemper koji nosi pokazao je da ima veće grudi od Soraje i ubuduće osim hulahopki, bilo bi dobro da nosi i brushalter. Biće pristojnije“, poručio je Bakarec.

Marijan Rističević, poslanik sa liste SNS, gotovo petnaestak minuta, bez ijedne opomene, sipao je uvrede na račun Milivojevića. Najpre ga je nazvao NATO lokatorom, jedinim preostalim "Džekijem“ u Kruševcu.

"Zoološki vrt se seli sa Kalemegdana na Adu. Nemojte biti zabrinuti. Imaćete dobro stanište, moći ćete da se kaljugate u blatu koliko želite. Bićete u prirodnom okruženju. Moći ćete da budete moravka, mangulica ili resavka, šta želite“, poručio je Rističević poslaniku DS, dodajući da je ova srpska muška persona na svadbi svog stranačkog kolege išla sa Zagorkom Dolovac i da je tamo sa deverušama hvatao bidermajer, a da sada priča o nezavisnom pravosuđu.

"Hvatao je bidejmajer sa deverušama i otuda ta trojka čoveka u žutom džemperu. Verovatno je pomislio i da mu je vreme da se uda“, sejao je uvrede Rističević, dobacujući i Borislavu Novakoviću da je "bio i ostao lopuža“.

Milivojević je replicirao pitanjem ministarki pravde Maji Popović  da li joj je imalo neprijatno što je u SNS sekla kolač u prisustvu ovakve osobe, poput Marijana Rističevića, čoveka koji je čak falsifikovao i pečat suda da bi dobio kredit.

Sednica se nastavlja u 18 časova.

S.Ć./Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu