Kultura

Ostvarena želja: Puriša Đorđević na 49. Festu

Foto: Fest

14. 2. 2023. / 20.05

FEST: A za kraj – Puriša

„Usta puna zemlje“ Puriše Đorđevića će zatvoriti ovogodišnji FEST. Jugoslav Pantelić ovaj film ocenjuje kao najveće iznenađenje celokupnog programa koji sdrži 113 filmova, od kojih su 107 premijere

O filmu koji će zatvoriti ovogodišnji Fest priča se više nego o filmu kojim će 24. februara početi ovaj međunarodni filmski festival, što je razumljiva i opravdana reakcija javnosti.

To je film Puriše Đorđevića, Usta puna zemlje, koji je ovaj velikan srpske i jugoslovenske kinematografije završio prošle godine, nekoliko nedelja uoči smrti.

Jugoslav Pantelić, umetnički direktor i selektor Festa, izdvaja Usta puna zemlje "kao najveće iznenađenje iz celokupnog programa ovogodišnjeg Festa“ i naglašava da poslednjem Đorđevićevom filmu nije pripala čast da zatvori 51. Fest iz pijeteta prema velikom autoru, već zbog toga što je “stvorio jedno veliko umetničko delo zasnovano na isto tako velikom romanu. Hvala Puriši što nam odozgo ovim filmom vraća nadu u autorstvo kakvo ova kinematografija zaslužuje.”

Film Usta puna zemlje je ekranizacija istoimenog romana Branimira Šćepanovića, a Đorđević potpisuje i scenario.

51. Fest će biti otvoren međunarodnom premijerom filma Zločin je moj francuskog reditelja Fransoa Ozona.

Za deset festivalskih dana biće prikazano 113 filmova iz 39 zemalja, a 107 premijerno. Festival će se odvijati u devet bioskopskih dvorana. Za glavnu nagradu FEST-a, Beogradskog pobednika za najbolji film, nadmetaće se 17 ostvarenja iz 15 zemalja: Srbije, Hrvatske, Slovenije, Severne Makedonije, Albanije, Francuske, Nemačke, Španije, Ukrajine, Rusije, Turske, Irana, Meksika, Australije i SAD.

Srbiju će predstavljati film Nine Ognjanović, Ovuda će proći put, koji je svetsku premijeru imao na 29. Slemdens festivalu u Park Sitiju, gde je osvojio nagradu publike i specijalno priznanje žirija. U fokusu filma je neočekivana poseta koja će iz korena promeniti život jednog izolovanog sela u Srbiji. U glavnim ulogama su Jana Bjelica, Zlatan Vidović, Svetozar Cvetković i Pavle Čemerkić.

Počasnu nagradu 51. Festa "Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti dobiće reditelj Lordan Zafranović i producent Dobrivoje Tanasijević – Den Tana.

Puriša Đorđević je ovu nagradu primio pre dve godine. Tada je rekao da bi voleo da njegovo sledeće ostvarenje bude prikazano upravo na Festu.

S.Ć./SEEcult

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu