Kosovo

Oduzeta im je imovina: Današnja javna rasprava

Foto: KoSSev

15. 2. 2023. / 15.31

Rasprava o oduzetom zemljištu: Nama ovde ne trebaju vojne baze

Kosovska vlada je danas organizovala javnu raspravu povodom eksproprijacije zemljišta u selima Dren i Lešak, nakon što je počela radove. Vlasnici zemljišta nisu obavešteni da im je imovina oduzeta, i ne znaju zbog čega. Čuli su da se zida vojna baza

U Leposaviću je danas organizovana  javna rasprava u vezi sa eksproprijacijom zemljišta u selima Dren i Lešak. Raspravu je sazvala kosovska vlada.

Održana je nakon što su na samom zemljištu pre dve nedelje već započeli pripremni radovi, a da o tome niko nije bio obavešten. Po zakonu, trebalo je da bude održana pre početka radova.

Vlasnici parcela ne samo da nisu znali da će njihova zemlja biti predmet eksproprijacije, već su na samom terenu, kada su uočili građevinske mašine, saznali i da će na njima biti izgrađena policijska baza.

Polovinom januara Kosovska vlada je u opštini Leposavić proglasila 83 hektara za imovinu od javnog interesa, od kojih je 25 hektara u privatnom vlasništvu. Zatim je, piše portal KoSSev,  na sednici 2. februara usvojeno rešenje o izvršenju pripremnih radova za utvrđivanje "potencijalne podobnosti jedne ili više“ parcela za ove katastarske zone, a s ciljem realizacije projekta, tj. izgradnje baze. Odlukom je ovlašćeno kosovsko Ministarstvo životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture za obavljanje pripremnih radova a koji, kako navodi kosovska vlada, mogu da se obavljaju i bez dozvole vlasnika imanja. Naznačeno je i da vlasnici imaju pravo naknade.

Iz EU su pozvali Kosovsku vladu na poštovanje imovinskih prava, precizirajući da proces eksproprijacije, prema kosovskom zakonu, zahteva period za javne konsultacije i mogućnost za pogođene građane da eksproprijaciju obore na sudu.

Danas, na javnoj raspravi, Nebojša Vlajić, advokat oštećenih vlasnika parcele je rekao da je "Zakon o eksproprijaciji jedan od najstrožih zakona na Kosovu, te da predviđa prava za one koji su objekti eksproprijacije. Ove prve obaveze svoje je Vlada potpuno ignorisala. Javnu raspravu je sprovela danas a prve odluke za sela Bistricu i Košutovo donete su pre više od pola godine. Da je vlada imala poštenu nameru mogla je i morala da sprovede javnu raspravu još u to doba.“

Optužbu da Vlada nije obavestila građane u tiražnim dnevnim novinama o svojoj odluci negirao je direktor Odeljenja za eksproprijaciju u Prištini Afrim Murati, čak tvrdi da su pismeno obavestili svakog vlasnika.

Ubeđivao je prisutne da "Zakon o eksproprijaciji predviđa donošenje preliminarne odluke, a posle nje postoji period od 12 meseci unutar kojeg treba doneti konačnu odluku. Svaka stranka ili vlasnik zemljišta ima prava da se protivi procesu eksproprijacije“, kao i da su na terenu rađeni samo pripremni radovi za eksproprijaciju.

Rekao je i da "u pitanju izgradnja puta, proširenje, to je za građane i ekonomski razvoj“, i izazvao smeh prisutnih.

Zoran Todić, bivši gradonačelnik Leposavića, rekao je da je odluka Kosovske vlade "nelegalna i nelegitimna“. Smatra da Priština želi i ovog puta da "upakuje“ celu priču, kao što je uradila i u Košutovu i Bistrici gde su već izgrađeni objekti.

"Nama ovde ne trebaju vojne baze“, istakao je Todić.

S.Ć./KoSSev

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu