Komentar

"Vrhovni komandant" i načelnik Generalštaba VS: Aleksandar Vučić i Milan Mojsilović

Foto: Strahinja Aćimović/Tanjug

16. 2. 2023. / 9.41

Odluka o dogradnji specijalnih snaga VS: Ko je odao državnu tajnu?

Nekad se za odavanje državne tajne išlo u zatvor, a sada je objavljuju državni i paradržavni mediji, od RTS-a do tabloida, a dostavljena im je iz je direktno iz kabineta predsednika Republike Srbije i samozvanog vrhovnog komandanta

Da je dokaz da je sve o državnoj tajni obesmišljeno (ukinuta je, srećom, odredba o vojnoj tajni) svedoči objava koju su preneli režimski tabloidi i RTS sa sve faksimilom (u jednom delu sa "blurovanim" detaljima") da je na osnovu člana 24 stav 4 Zakona o predsedniku Republike i Zakona o Vojsci Srbije predsednik Srbije i samozvani "vrhovni komandant" Aleksandar Vučić doneo odluku o "organizcionoj dogradnji specijalnih snaga Vojske Srbije".

Ključna stvar je u "blurovanim" detaljima na početku i kraju odluke, kao i u činjenici da na početku stoji "Primerak br:…", što je nedvosmislen znak da se radi o državnoj tajni.

Printscreen: RTS

Kako je ta tajna dospela u medije, znaju Vučić i ljudi iz njegovog kabineta, a najmanje je odgovoran (istovremeno i najviše kriv) načelnik Generalštaba Milan Mojsilović, koji u utorak uveče odlazi na RTS da objašnjava tu odluku.

U prvoj tački odluke navodi se da treba izvršiti organizaconu dogradnju mirnodopske i ratne organizacije specijalnih snaga Vojske Srbije do projektovanog brojnog stanja, a u drugoj da će za izvršenje odluke Ministarstvo odbrane i načelnik Generalštaba doneti potrebna akta.

Izveštaj o izvršenju zadataka iz ove Odluke će se dostaviti vojnom kabinetu predsednika Republike do 31. decembra 2024. godine, navodi se u Odluci, koja time ruši sva obećanja Vučića da će Vojska Srbije do kraja 2023. godine imati 5000 specijalaca. Godina više-manje, šta je to za silna obećanja.

Time što su akta koja ne bi smela da bude dostupna javnosti iz kabineta predsednika dospela u medije, postignuto je da vojni atašei u Beogradu trljaju ruke, imaju šta da pošalju svojim centralama, a za građane Srbije je to parastos za ono što se zove "državna tajna".

Zemlja koja javno obećava povećanje broja specijalnih jedinica mirnodopskog i ratnog (kojeg ratnog, rezervista nema) sastava, pokazuje da luta u marketinškom pokušaju jačanja odbrambene sposobnosti, neka nam je Bog u pomoći.

Tu ne mogu da pomognu ni svakodnevni marketinški javni nastupi ministra odbrane Miloša Vučevića, koji je prevazišao i "legendarnog" Aleksandra Vulina, sadašnjeg direktora BIA, koji na toj funkciji izvanično ima pristupt državnim tajnama.

Da je Srbija normalna država, nadležne službe i tužilaštva bi odmah pokrenula istragu kako je ovaj dokument dospeo u medije i ko je za to odgovoran, jer u kabinetu predsednika Republike nema puno onih koji su sa njim imali dodir.

A posebno bi trebalo da obrate pažnju na "blurovane" delove koji pokušavaju da skrenu pažnju na kršenje zakona. Iza svega, naravno, stoji Vučić, ili možda njegov Vojni kabinet koji, međutim, "postupa po naređenju".

Na potezu su sada BIA i VBA.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu