Ekonomija

Najveći zagađivači: Saobraćaj u Beogradu

Foto: Milovan Milernković

18. 2. 2023. / 0.36

Državna subvencija: Za one koji imaju para za nov automobil

Država će od iduće godine davati građanima 2.100 evra da staro vozilo zamene za novo sa motorom Euro 6 standarda, u nameri da smanji zagađenje vazduha. Međutim, zna se da većina njih neće imati da doplati još 60 posto i kupi novi automobil

"U Srbiji trenutno ima 2,8 miliona automobila, milion više nego pre deset godina. Od toga, 560.000 automobila ima stare motore – Euro 1, 2, ili 3. A to su najveći zagađivači“ – rekao je juče Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, objašnjavajući potrebu za promenom.

"Zato smo predvideli da od 1. januara 2024. godine, ukupno 102 miliona evra uložimo u zamenu 140.000 dizel vozila. Država daje subvenciju od 2.100 evra za zamenu putničkog auta, 2.500 evra za laka teretna vozila i 2.900 evra za autobuse", precizirao je Vesić.

Gotovo istovremeno sa ovom Vesićevom najavom, Evropski parlament izglasao je zabranu prodaje novih automobila na naftne derivate nakon 2035. godine, a ostaje da još do kraja marta to i formalno potvrde zemlje članice.

Plan koji je saopštio Vesić, u  praksi će značiti da vlasnik staro vozilo, sa dizel motorom, preda državi koja će ga reciklirati u skladu sa propisima. Tako će postati vlasnik automobila koji je deregistrovan, a posle toga "može da kupi auto koji nije stariji od 1. januara 2015. godine i koji mora da ima Evro 6 motor. Zato Pozivam građane da iskoriste ovu priliku i da smanjimo zagađenje", rekao je Vesić.

"Raspisaćemo konkurs ove godine i sa isplatom krećemo 1. januara 2024. Građani mogu da kupe polovni ili novi auto. Želimo da smanjimo zagađenje i nastavićemo sa projektom kako bismo pomogli u zameni svih starih vozila, a sve u cilju zaštite i boljeg kvaliteta vazduha", rekao je ministar Vesić.

Biće to jedna od mera plana za smanjenje zagađenja vazduha koju je usvojila Vlada Srbije, a na predlog Irene Vujović, ministarke za zaštitu životne sredine.

Osnovni je kupovna moć građana Srbije. Na primer, na beogradskim autoplacevima mogu se naći automobili sa evro 6 motorima čija je cena od 5.000 evra pa naviše, što znači da bi subvencija mogla, u najboljem slučaju, da pokrije do 40 odsto vrednosti kupovine drugog automobila.

Pitanje je da li srpski vozači imaju tih 60 odsto novca koliko je potrebno da obezbede da bi uopšte kupili kola koja imaju evro 6 standard. Sudeći prema ponudi na beogradskim autoplacevima, od 5.000 do 7.000 evra koštaju manji automobili, kao što su "pežo 208“, "citroen C1“ ili "fiat 500“ od 2014. do 2016. godišta sa euro 6 motorom.

Zaključak je da će uspeh ove akcije s dobrom namerom, zavisiti pre svega od kupovne moći građana.

Inače, prema novim regulativama EU pomenutim na početku teksta, proizvođači automobila moraju da do 2035. godine imaju 100 odsto manju emisiju ugljen-dioksida u odnosu na 2021. godinu. To je moguće samo sa električnim vozilima i eventualno vozilima na vodonik.

S.Ć./N1/Danas

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu