Društvo

Foto: Tanjug

19. 2. 2023. / 14.02

Penzioneri i PIO fond: Isplaćivanje duga koji nisu napravili

Ako je konačni iznos penzije manji od onog koji vam je određen privremenim rešenjem, PIO fond će vam svakog meseca oduzimati trećinu penzije dok ne naplati razliku, iako greška nije nastala vašom krivicom

Kad odete u penziju, a PIO fond ne može da odluči o iznosu vaše penzije zato što nema sve informacije, pošalje vam privremeno rešenje sa iznosom koji ćete primati dok vam ne izračunaju onaj pravi.

Dešava se da to konačno rešenje stigne tek nakon nekoliko godina od odlaska u penziju i da na njemu piše  drugi iznos od onog koji vam je PIO fond odredio kao privremenu penziju. Taj iznos je ili manji ili veći. Ako je manji, dužni ste da vratite državi sav višak novca koji ste, njenom greškom, primili, a ako je viši, država je dužna da nastalu razliku isplati vama.

Krajem prošle godine PIO fond je na fejsbuk stranici objasnio da se "Nakon utvrđivanja nedostajućih činjenica i podataka, privremeno rešenje se, po službenoj dužnosti, zamenjuje rešenjem kojim se određuje konačan iznos penzije, od dana utvrđivanja prava na penziju. Ako u roku od tri godine od dana pravosnažnosti privremenog rešenja nisu utvrđene nedostajuće činjenice i podaci, akontativni iznos penzije postaje konačan, o čemu se donosi rešenje po službenoj dužnosti.“

Ako se ispostavio da je PIO fond dužan penzioneru, penzioner će razliku dobiti odjednom u celosti.

A ako se ispostavi da je obrnuto, Fond će vršiti obustavu do trećine mesečnog iznosa penzije, sve dok se na taj način iznos razlike ne izmiri.Prema tome, građani zbog sporog donošenja konačnog rešenja o penziji i razlike u obračunu mogu ostati bez trećine mesečne penzije, sve dok ne izmire "dug“ prema državi.

A budući da je prosečna penzija u Srbiji 33.371 dinar, ovo znači da bi neko ko prima ovaj iznos, mogao da, umesto te cifre, mesečno prima nešto manje od 22.500 dinara, dok državi ne isplati "dug“.

S.Ć./Nova S

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu