Društvo

Foto: Leroy Skalstad/Pixabay

20. 2. 2023. / 14.57

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti: Petina građana u riziku od siromaštva

Prema izveštaju o napretku Evropske komisije za 2022. godinu 46 odsto stanovnika Srbije sebe doživljava siromašnim. A po mnogim indikatorima ni kvalitet života osetljivih društvenih grupa - dece, osoba sa invaliditetom, starijih, žena, dugotrajno nezaposlenih lica, Roma i drugih manjina - nije na zadovoljavajućem nivou

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je povodom Međunarodnog dana socijalne pravde izjavila da život osetljivih društvenih grupa u Srbiji nije na zadovoljavajućem nivou i da se prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku više od petine stanovništva nalazi u riziku od siromaštva.

Ona je u pisanoj izjavi navela da se za poslednje dve godine svet dramatično izmenio, pa iskorenjivanje siromaštva, borba za ravnopravnost, odsustvo diskriminacije i nasilja, veća zaposlenost i pravo na dostojanstven rad postaju ciljevi koje je mnogo teže ostvariti, naročito zbog toga što su u globalnom prostoru grubo relativizovani temelji i postulati socijalne pravde.

A posle zemljotresa u Siriji i Turskoj, obim i način slanja i pružanja pomoći u ove dve zemlje su eksplicitan primer postojeće društvene i socijalne nejednakosti, reklaje Brankica Janković.

A kada je već tako u svetu, ni Srbiju, kaže, nisu zaobišli ovakvi trendovi, na šta ukazuje nedovoljna društvena kohezivnost, solidarnost, tolerancija na različitost, ali i nedovoljno ravnopravnosti sa posebno istaknutom rodnom dimenzijom.

Prema izveštaju o napretku Evropske komisije za 2022. godinu, 46 odsto stanovnika Srbije sebe doživljava siromašnim. A po mnogim indikatorima kvalitet života osetljivih društvenih grupa – dece, osoba sa invaliditetom, starijih, žena, dugotrajno nezaposlenih lica, Roma i drugih manjina, nije na zadovoljavajućem nivou.

Poslednji podaci Republičkog zavoda za statistiku, za 2021. godinu, pokazuju da više od petine stanovništva (21,2 odsto) pripada krugu onih koji su u riziku od siromaštva.

"Imajući u vidu brojne izazove koji su pred nama, mora se voditi računa da siromaštvo i socijalna isključenost mogu biti uzrok za društvene nestabilnosti", ukazala je Janković i istakla da je neophodno da se adekvatnim merama poreske i socijalne politike, kao i setom mera usluga intenzivnije radi na aktivaciji najugroženijih građana, ublažavanju i iskorenjivanju svake vrste siromaštva.

Predlozi za unapređenje socijalne nepravde i ravnopravnosti sadržani u preporukama i inicijativama redovnog godišnjeg izveštaja poverenika za zaštitu ravnopravnosti Skupštini Srbije će biti predati do 15. marta ove godine.

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu