Društvo

Danas na Arhitektonskom fakultrtu: Studentska blokada

Foto: studenti

27. 2. 2023. / 16.42

Studenti blokirali Arhitektonski fakultet: 300K za šta?!

Arhitektonski fakultet u Beogradu je blokiran. Studenti su postavili barikade na ulaze u glavne sale i nameravaju da ih ne sklone dok Savet fakulteta ne povuče svoju današnju odluku o povećanju školarine na 300.000 dinara

Studenti Arhitektonskog fakulteta u Beogradu započeli su danas potpunu blokadu fakulteta i odvijanja nastave nakon što je na današnjoj sednici Saveta Fakulteta doneta odluka o povećanju školarina.

Na ulazu u glavne sale fakulteta trenutno su postavljene barikade od stolova i stolica, a studenti čekaju da im se neko obrati.

Studenti Arhitektonskog fakulteta navode da je ova blokada bila planirana pre dve nedelje, kada je o ovome trebalo da se glasa na Savetu Fakulteta ali nije, zato što nije postojao kvorum. Glasanje je odloženo za dve nedelje, a studenti kažu da je od tada blokada bila u planu za svaki slučaj.

Danas je opet zasedao Savet fakulteta i, prema informacijama predstavnika Studentskog parlamenta koji su bili na tom sastanku,  izglasano je da se samofinansirajućim studentima poveća školarina sa 240 hiljada dinara na 300 hiljada dinara, odnosno za prvu godinu studija na 300 hiljada, za doktorske studije na 276 hiljada, a za sve ostale studije na 290 hiljada dinara, kažu studenti.

Oni takođe navode da je studentima fakultet opravdao ovu odluku činjenicom da je struja poskupela i da im država ne daje dovoljno novca iz budžeta. Zvanična informacija o povećanju školarine nije objavljena.

Jedan do studenta koji učestvuje u trenutnoj blokadi Arhitektonskog fakulteta za portal "Vremena“ kaže da je stav studenata da ovakvi finansijski problemi ne smeju da se “lome na grbači” studenata: "Ako im nedostaje novac za struju, ako je to problem, neka im država obezbedi ta dodatna sredstva jer je stanje na našem fakultetu kataklizmično i bez povećanja školarina. Iako smo najskuplji fakultet, fakultet je u polu raspadu: sale su izuzetno stare, neki prijavljuju da se pojavljuju rupe od vlage, ne rade toaleti, odnosno nikakva sredstva se ne ulažu da se ovaj fakultet iole sredi“ navodi student.

Sale u kojima se održava nastava su blokirane stolovima i stolicama u cilju prekida odvijanja nastave, a studenti puštaju muziku na zvučnicima i po zidovima se mogu videti različiti transparenti i plakati sa parolama poput “300K za šta?!” “Mrzite studente” “Koji su benefiti?” “Školarina 300.000 rsd, seksualno zlostavljanje gratis!” i slično.

Studenti navode da za ovu blokadu nije bilo nikakvih ubačenih faktora, već da je sve organizovano od strane studenata, a da je njima u planu da blokadu nastave i kampuju dok im se neko ne obrati povodom novodonete odluke.

Studentima se još uvek niko nije obratio.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu