Pravosuđe

Viši javni tužilac na udaru kritika: Nenad Stefanović

Foto: VJT

1. 3. 2023. / 10.02

Politika i korupcija: Pobuna u Javnom tužilaštvu

Skidanje Bojane Savović i Jasmine Paunvić sa slučaja korupcije u EPS-u bila je kap koja je prelila čašu nezadovoljstva zaminika javnih tužilaca. U četvrtak je zbog ugrožavanja njihove samostalnosti u radu zakazan protest ispred Vlade Srbije. Predsednik Republike Aleksandar Vučić je stao u odbranu šefa Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenada Srefanovića koga kolege optužuju za samovolju i kršenje Usrava i zakona

U četvrtak u 15 časova je ispred Vlade Srbije zakazan protest zbog toga što je šef Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Srefanović svoje zamenice Bojanu Savović i Jasminu Paunović skinuo sa predmeta korupcije u EPS-u i tu u trenutku, kada je zbog malverzacija u ovom javnom preduzeću uhapšeno 6 osoba.

Bila je to, očigledno, kap koja je prelila čašu samovoljnog ponašanja Stefanovića koji je, kako se kaže "protivzakonito“, od svojih zamenika, kojima je garatovana samostalnost u radu, zahtevao da ne smeju da vode istrage, pišu izvaštaje, podižu optužnice i kontaktiraju sa policijom bez njegovog usmenog odobrenja. Probuđena je sumnja da na taj način od krivičnog gonjenja treba da se zaštite pojedinci i firme bliske Srpskoj naprednoj stranci.

Reagovalo je 37 zamenika tužioca u Prvom osnovnom tužilaštvu peticijom upućenoj Državnom veću tužilaca kojom su javno podržali koleginice iz VJT u Beogradu Savović i Paunović i zahtevali "zaštitu samostalnosti svih drugih nosilaca javnotužilačkih funkcija i sprečavanje neprimerenog uticaja u radnom okruženju i van radnog okruženja zamenika javnih tužilaca“. Iskorak u javnost tužitelja smatra se svojevrsnom pobunom u Tužilaštvu.

Jedan od organizatora sutrašnjeg protesta, advokat Čedomir Kokanović, ističe da je premeštanjem dve zamenice u Višem tužilaštvu u Beogradu u pravosuđu "došlo do tačke pucanja“.

"Afere koje je teško i pobrojati ukazuju na ogroman koruptivni uticaj na tužilaštvo koje se bori protiv korupcije. Međutim, do sada nismo imali prilike da se suočimo sa situacijom u kojoj se ujutru pušta vest da su uhapšeni osumnjičeni za korupciju, a uveče istog dana da se premeštaju tužiteljke odgovorne za hapšenje. Ljudi su se ohrabrili i neće to više da trpe“, rekao je Kokanović za "Danas“.

Na protest ispred Vlade je pozvalo više opozicionih partija.

Vučić brani Stefanovića

Oglasio se i viši javni tužilac Stefanović koji je od poverenika za samostalnost tužilaštva pri DVT-u tražio da njega zaštite od “nedozvoljenog uticaja pojedinih medija i političara koji već nekoliko dana iznose neistinite tvrdnje o postupanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu“.

U odbranu Stefanovića priskočio je lično predsednik Republike Srbije u gostovanju na RTS-u u utorak uveče ocenivši kritike upućene na njegov račun kao "hajku“, insistirajući na tome da u Srbiji "postoji pravna država“, te da ova priča "nema veze ni sa pravom, ni s advokaturom“, već je to "besmislena tema N1 i nekih drugih“.

A on, Vučić, pojma nema o kom se to slučaju radi (korupcija u EPS-u), "ne zna ni jedne, ni druge, ni treće tužioce“ nikada se, kaže, nije za to ni interesovao.

M.N./Danas/N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu