Društvo

Kažu da nemaju veze sa desnim strankama: Današnja litija

Foto: Fonet

5. 3. 2023. / 18.47

Litijaši poručili policiji: Idite na Kosovo

Litijaši koji su danas šetali Beogradom za spas Kosova, sukobili su se sa policijom ispred Hrama Svetog Save dok je u njemu patrijarh Porfirije služio liturgiju, iako su rekli da njihov skup verski a ne politički

Oko stotinak učesnika Litije za spas Srbije – litija za sveto Kosovo i Metohiju, krenulo je danas od Patrijaršije ka Hramu Svetog Save. Deo njih je ušao u Hram, a deo se na platou ispred, sukobilo sa policijom.

Litijaši su vikali na policiju "Idite na Kosovo“, "Ustaše“, "Ovo je okupirana država“.

Posle rasprave s policijom, svi učesnici su ušli u Hram, gde je patrijarh Porfirije služio liturgiju.

Ispred Patrijaršije, kolonu su predvodili vernici sa ikonama raznih svetaca, kao i drvenim krstom. U sredini kolone je bilo vozilo sa kojeg su emitovane duhovne pesme.

Pojedinci su na jaknama imali istaknutu zastavu Srbije, preko koje je crnim ćiriličnim slovima pisalo "Nema predaje".

Litiju su organizovali Udruženje pravoslavnih žena i Pokret Svetosavlje.

Ranije danas, te dve organizacije su ogradila od stranačkih obeležja i uvredljivih poruka, uz objašnjenje da je litija njihov krsni hod.

"Naši krsni hodovi nemaju stranački karakter i to nikada neće biti, kako želi da nam se pripiše i u javnosti predstavi zbog onih koji pokušavaju da zloupotrebe ovo čisto bogoljubivo delo", naveli su u saopštenju. Istakli su da oni "nisu nikakvi ultradesničari, niti ekstremisti, niti huligani, već pravoslavni Srbi i Srpkinje koji rečima i delima ispovedaju svoju veru u odbrani pravoslavlja, Kosova i Metohije i tradicionalne porodice.“

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu