Svet

Protiv produženja radnog veka: Protest u Francuskoj

Foto: AP

6. 3. 2023. / 16.54

Francuska: Sutra generalni štrajk zbog penzija

Nezadovoljni reformom Vlade penzionog sistema, Francuzi će sutra stupiti u generalni štrajk. Biće to šesti ove godine kojim se zahteva da se u penziju ide sa 62 a ne sa 64 godine. Očekuje se da će na ulice izaći više od milion ljudi. Kamiondžije su već danas postavile prve barikade

Sutra će u Francuskoj štrajkovati sve sindikalne centrale i nekoliko velikih autonomnih strukovnih sindikata, zahtevajući da Vlada odustane od reforme penzionog sistema.

Predsednik Emnanuel Macron insistira na reformi kojom bi se odlazak u penziju podigao sa 62 na 64 godine, navodeći da je takva odluka od vitalnog značaja kako bi se izbegao kolaps državnog penzionog sistema. Francuzi su nezadovoljni tim predlogom.

O reformi se uveliko raspravlja u Senatu, Gornjem domu Parlamenta. Senatori imaju rok do 12. marta da raspravljaju o tekstu, a konačni stav oba doma Parlamenta treba da bude donet do 26. marta.

U slučaju da Parlament usvoji penzionu reformu, ona bi mogla da stupi na snagu tokom narednog leta. U suprotnom, Vlada bi mogla da iskoristi ustavnu uredbu da usvoji reformu bez glasanja u parlamentu.

Francuski sindikati, ujedinjeni prvi put posle 12 godina, pozvali su na masovnu mobilizaciju radnika.

Od početka godine, ovo je šesti štrajk, a cilj mu je da se ponovi velika izlaznost na ulicama, kakva je viđena tokom najvećeg protesta 19. januara kada je više od milion ljudi izašlo da protestuje protiv reforme penzionog sistema.

Kamiondžije su već danas postavile prve barikade.

Prema statistici, 49 odsto smatra da vlasti suštinski treba da izmene predlog zakona, a 33 odsto da ga u potpunosti povuku. Samo 17 odsto bi da ga zadrži takvim kakav je.

S.Ć./FoNet/Al Jazeera

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu