Dijalog između Beograda i Prištine

Evroatlantski sporazum o Kosovu: Gabrijel Eskobar, Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić

Foto: Sava Radovanović/Tanjug

15. 3. 2023. / 9.03

Pripreme za susret Vučića i Kurtija 18. marta: Formiranje ZSO i članstvo Kosova u UN

Izaslanici EU i SAD pripremaju teren da predsednik Srbije i premijer Kosova poguraju svoje države u zajedničku budućnost, Aleksandar Vučić se kune da on ne pregovara sa drugom državom i da od njegove saglasnosti za prijem Kosova u UN nema ništa, patriotski blok poziva na protest zbog izdaje Kosova, SNS oblepljuje Srbiju natpisima “Miloš Francuz” i “Milica lažljivica”, a ostatak opozicije uglavnom ne zna baš šta bi sa svim tim

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine Miroslav Lajčak je otišao juče, danas u Beograd dolazi specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, tzv. državotvorna, patriotska opozicija sprema se za protest 17. marta pod sloganom "ne ultimutamutumu, ne kapitulaciji“, tj. ne izdaji Kosova, Narodna stranka predlaže da se raspiše Referendum o Evropskom planu za Kosovo koji bi, sigurni su u to, građani Srbije odbacili, a aktivisti Srpske napredne stranke seju po Srbiji plakate i štancuju grafite sa natpisom "Miloš Francuz“ (Miloš Jovanović, Novi DSS) i "Milica lažljivica“ (Milica Đurđević Stamenkovski, Zavetnici).

Sve u svemu, vuku se poslednji scenski i zakulisni potezi pred novu rundu nadmetanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija 18. marta u Ohridu od čega EU i SAD možda ne očekuju previše, ali svakako nešto konkretno.

Evropski predlog za Kosovo je prihvaćen u celini

Miroslav Lajčak je tim povodom izjavio da veruje da je Evropski predlog za Kosovo fer, da je koristan i za Srbiju i za region i, pre svega, da je 27. februara ovee godine u Briselu dogovoreno da više nema potrebe da se razgovara o tekstu predloga, da je on prihvaćen u celini, te da je sada potreban dogovor o njegovoj "implementaciji“.

Rekao je izaslanik EU ono što Srbija želi da čuje – da se nije odustalo od Briselskog sporazuma koji je potpisan pre 10 godina i da Zajednica srpskih opština "mora” da bude formirana onako, kako je dogovoreno 2013. i 2015. godine; da EU i SAD insistiraju na tome, te će ZSO, dakako, biti formiran. Ali je rekao i da o ovlašćenjima Zajednice zapravo tek treba da se pregovara.

Rekao je Mirosav Lajčak i ono što Beograd ne želi da čuje – da Evropski plan podrazumeva i prijem Kosova u UN. Konkretno: "Ako Priština kaže ne želimo ZSO, a Beograd kaže da ne želi prijem Kosova u UN, onda memamo dogovor, ali ja ne verujem da to može da se desi".

Drugim rečima: ZSO za prijem Kosva u UN.

I da: Evropska unija ne koristi reč ultimatum, pojasnio je Lajčak, ali se razgovaralo o tome kakve su alternative odbacivanja evropsko-američkog plana za Kosovo u koji je prerasla nemačko-francuska inicijativa za rešavanje kosovoskog problema.

A.I./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu