Politika

Srbija se izdvaja iz regiona: Žozef Borelj

Foto: AP

15. 3. 2023. / 16.13

Žozef Borelj: Ceo region je uveo sankcije Belorusiji, osim Srbije

Srbija je jedina zemlja regiona koja se do sada nije usaglasila ni sa jednom odlukom EU o sankcijama Rusiji i Belorusiji. Evropska unija prima na znanje posvećenost zemalja koje se jesu usaglasile sa odlukama EU, i pozdravlja je

Srbija se nije usaglasila sa odlukama Evropske unije (EU) o restriktivnim merama prema Belorusiji zbog situacije u toj zemlji i njenog učešća u ruskoj agresiji na Ukrajinu, kao i u borbi protiv terorizma, saopštio je visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

U saopštenju za javnost objavljenom danas u Briselu, on je podsetio da su se sa odlukom EU o Belorusiji usaglasile sve ostale zemlje Zapadnog Balkana: Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija i Bosna i Hercegovina, kao i zemlje zajedničkog evropskog prostora poput Islanda i Lihtenštajna.

"Ove zemlje će obezbediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom Odlukom Saveta. Evropska unija prima na znanje ovu posvećenost i pozdravlja je", naveo je Borelj.

Savet EU je 24. februara usvojio odluku kojom se produžavaju restriktivne mere protiv Belorusije za godinu dana i dopunjava lista osoba na koje se odnose restriktivne mere. Istog dana je ažurirana lista pojedinaca, grupa i entiteta na koje se odnose specifične mere o borbi protiv terorizma.

Srbija je jedina zemlja regiona koja se do sada nije usaglasila ni sa jednom odlukom EU o sankcijama Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

S.Ć./FoNet

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu