Solidarnost sa targetiranim kolegama

Foto: Milica Srejić

17. 3. 2023. / 17.31

Skup podrške profesorima sa FPN: Nije akademski ćutati

Jedan deo profesora i saradnika na FPN izrazio je solidarnost sa targetiranim kolegama koje su označene kao teroristi samo zato što su radili svoj akademski posao u saradnji sa profesorima Prištinskog univerziteta. Oni zahtevaju da MUP ovaj slučaj rasvetli do kraja i da se zaustavi praksa nekažnjivosti organizacija čije akcije mogu da imaju nesagledive posledice

Prvo je iz “bezbednosnih razloga” na Fakultetu političkih nauka bila otkazana tribina profesora sa FPN i njihovih kolega sa Filozofskog fakuklteta iz Prištine jer su neke desničarske grupe u toj akademskoj razmeni prepoznale “priznanje nezavisnosti Kosova”. Iako je uprava FPN povlačeći se pred pretnjama htela da “smiri situaciju”, narednog dana su se ispred fakulteta pojavili plakati u formi poternice sa fotografijama docenta Stefana Surlića, vanrednog profesora Marka Vekovića i docentkinje Jelene Lončar. Iznad fotorafije je pisalo “izdajnik”, uz fotografiju je stajao grb Oslobodilačke vojske Kosova.

Situacija se tako nije smirila, već je eskalirala, pa je FPN oštro osudio i podneo krivične prijave protiv N.N. lica. Danas je na na fakultetu bio organizovan skup podrške targetiranim profesorima kome su, pored kolega sa ovog i drugih fakulteta, prisustvovali i brojni studenti.

Studentkinja FPN Sara Krsmanić rekla je da je svaka vrsta targetiranja bilo koga nepotrebna i da to ugrožava slobodu govora, za koju se oni, studenti, zalažu.

Tačka posle koje nema povratka

Vanredni profesor sa FPN Dušan Spasojević se prisutnima obratio u ime nefromalne grupe nastavnika i saradnika koji su “izuzetno zabrinuti i nezadovoljni” zbog svega što se desilo na i oko ovog fakulteta i napada na njihove kolege, ali i svega što se dešava u srpskom društvu.

“Skup zbog koga su naše kolege bile targetirane je naučni skup. Mi se ovde bavimo naukom, nauka ponekad ima uticaj na politička zbivanja, nekad je u žiži javnosti, ali u suštini je nauka naš posao“, rekao je Spasojević.

Objasnio je da "u tom procesu izučavaju i stvari koje nas interesuju, koje nam se sviđaju ili ne sviđaju“, ali da "moraju da zadrže neku  vrstu distance“. "U tom procesu sarađujemo i sa ljudim iz Prištine, Sarajeva, Ljubljane, Moskve ili Kijeva“, rekao je Spasojević. "Tako mi razumemo naš posao i to je jedini način na koji možemo da radimo naš posao.”

A živimo u društvu koje je sve manje tolerantno i nije siguran da li smo prešli granicu iza koje nema povratka. Rekaoje Spasojević i da su svi morali jasnije i ranije da reaguju, ali da ipak veruje da nije kasno.

U ime Uprave Fakulteta obratila se prodekanka za studije prvog stepena visokog orbazovanja Natalija Perišić. Rekla je da je lični i profesionalni integritet njihovih nastavnika veoma ugrožen, te da je to nedopustivo jer se oni na naučno nepristrasan i objektivan način bave jednom od tema koja je izuzetno važna za društvo.

MUP da identifikuje počinioce

U zajedničkom saopštenju jednog dela profesora i saradnika na FPN izražava se solidarnost sa targetiranim kolegama koji su označeni kao teroristi samo zato što su radili svoj akademski posao; rečeno je da nauka mora da bude autonomna od politike; da je njihova obaveza da dignu glas protiv pretnji i zastrašivanja ekstremističkih grupa; zahteva se i očekuje jasna i nedvosmislena reakcija svih nadležnih na Fakultetu političkih nauka, Univerziteta u Beogradu, svih organizacija koje deluju na Fakultetu i na Univerzitetu; zahteva se od MUP-a da se ovaj slučaj rasvetli do kraja i da se identifikuju svi odgovorni.

Jer, stoji dalje u saopštenju, krajnje je vreme da se zaustavi praksa nekažnjivosti ovakvih postupaka i tolerisanje organizacija čije akcije mogu da imaju nesagledive posledice. Odgovornost svih članova akademske zajednice, svih nas, svakog nadležnog tela na Fakultetu i u državi je da učini sve da se ovakva praksa zaustavi.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu