Svet

Zajednički jezik: Oredsednici Erdogan i Ninisto

Foto: AP

18. 3. 2023. / 1.25

Mađarska i Turska: Finska može u NATO

Mađarski Parlament će glasati o članstvu Finske u NATO-u, a turski predsednik Erdogan je najavio da će i oni pokrenuti proces ratifikacije. Kandidatura Švedske je još uvek neizvesna

Turska i Mađarska najavile su da će odobriti članstvo Finske u NATO, čime se uklanja najveća barijera za pridruživanje te države Alijansi.

"Odlučili smo da pokrenemo proces ratifikacije u Parlamentu“, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan na konferenciji za novinare u Istanbulu, sa svojim finskim kolegom Saulijem Ninisteom.

Predsednik Turske izjavio je ova promena prema Finskoj nastala nakon što je ta zemlja preduzela konkretne korake da ispuni svoja obećanja.

Naime, kad su se Finska i Švedska prijavile za članstvo u NATO u maju 2022. godine posle početka ruske invazije na Ukrajinu, od 30 članica Alijanse samo Turska i Mađarska su se tome usprotivile.

Turska je tada  optužila obe zemlje, posebno Švedsku, da su "previše blage" prema grupama disidenata koje Ankara smatra terorističkim.

Portal Politico prenosi da se i Mađarska, koja je bila uzdržana kada je reč o odobrenju da se dve zemlje pridruže NATO bloku, sada pridružila podršci članstvu Finske.

Lider parlamentarne grupe vladajuće stranke Mađarske, Fides Mate Kočis napisao je na Fejsbuk nalogu da njegova stranka podržava Finsku i da je u mađarskom parlamentu o tome zakazano glasanje za 27. mart.

Da će Mađarski parlament glasati o članstvu Finske u NATO-u, potvrdio je i glasnogovornik Vlade te zemlje Zoltan Kovač.

Kandidatura Švedske je još uvek neizvesna.

S.Ć./FoNet/RSE

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu