Politika

Dogovor je postignut: Kurti, Lajčak, Borelj, Vučić

18. 3. 2023. / 23.54

Dijalog u Ohridu: Kosovo i Srbija su se složile o Aneksu o implementaciji sporazuma

Žozef Borelj je objavio da su obe strane postigle dogovor. Predsednik Vučić je naglasio da nije ništa potpisao, ali i da je zadovoljan dogovorom, i da je formiranje ZSO prioritetna obaveza. O svemu će detaljno narodu govoriti sutra

Nakon 12  sati, u Ohridu je završen dijalog Beograda i Prištine na najvišem nivou pod okriljem Evropske Unije. O rezultatima sastanka, srpsku javnost obavestio je predsednik Aleksandar Vučić, pre nego što je to učinio visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, kako je najavljeno.

"Danas je bio dan u kome je trebalo da dogovorimo implementacioni plan. Ono što je važno je da će ovih nekoliko tačaka koje smo dogovorili postati deo pregovaračkog okvira. Jedna od ključnih tačaka je da će Evropski savet procenjivati koliko je ko uradio iz implementacionog plana, koji će biti proširen“, rekao je Vučić novinarima, i najavio da će detaljno o svemu narodu ispričati sutra.

"Kao prioritetna obaveza stavljeno je formiranje ZSO. Moram da kažem da sam zbog toga zaista zadovoljan, govorili smo o nestalim osobama, o donatorskim konferencijama. Verujem da će Priština ispuniti formiranje ZSO, to je ovde navedeno pod odmah", naveo je Vučić.

"Nisam ni danas potpisao ništa. Stavio sam do znanja šta su naše crvene linije. Nije bio nikakav dan D, ali je bio ok dan.“

Žozef Borelj je rekao da je "dogovor postignut krajem februara, a danas je bilo priče o tome kako da bude implementiran. Dogovarali smo kako da se sprovede implementacija, kada, ko, i kako da je sprovede“, objasnio je on.

"Nakon 12 sati imamo dogovor kako da implementiramo sporazum“, rekao je on.

"Kosovo i Srbija su se složile o Aneksu o implementaciji sporazuma, i to će biti objavljeno“, potvrdio je Borelj.

Fokus današnjeg sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera tzv.Kosova Aljbina Kurtija, i šefova diplomatije Žozepa Borelja i izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, bila je finalizacija implementacionog aneksa Sporazumu o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

U Ohridu je bio i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, kao što je bio prisutan i na razgovorima u Briselu 27. februara.

Sastanci su održani u vili Biljana, bivšoj letnjoj rezidenciji Josipa Broza Tita koja je sada kompleks državnih vila. Vila je skrivena u šumi na uzvišenju oko šest kilometara udaljenom od Ohrida, a novinarima nije bio dopušten pristup. Akreditovano je oko 200 novinara, i oni su razgovore pratili iz press centra u obližnjem hotelu.

Borel i Lajčak su prvo odvojeno razgovarali sa Vučićem i Kurtijem, a zatim je  oko 15:20 časova, nakon dvočasovne pauze, usledio trilateralni razgovor.

Pre toga, u Briselu, Vučić i Kurti su se usmeno saglasili sa Sporazumu o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, ali je, prema rečima šefa evropske diplomatije Žozepa Borela, ostalo da se danas dogovore o mapi puta za njegovu primenu.

Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije poznat je i kao francusko-nemački plan jer su ga formulisali Pletner i Bon, i predstavili ga Vučiću i Kurtiju u septembru prošle godine. Plan, čija je prvobitna verzija u međuvremenu modifikovana, EU je usvojila u decembru.

S.Ć.

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu