Beograd

Foto: Tanjug

20. 3. 2023. / 18.47

Kentrakt: Zbog Šapića, tužićemo državu

Turski partner Grada Beograda obavestio je državu da će pokrenuti spor protiv nje zbog odluke da se prekine ugovor o naplati karata u javnom prevozu, kako bi zaštitio svoju investiciju. U saopštenju se pominju „lične preference čelnika grada“ kao motiv za raskid ugovora 11 godina pre isteka

Kentrakt iz Istambula, privatni partner Grada Beograda za naplatu karata u javnom gradskom prevozu,  obavestio je republičke organe da će pokrenuti spor protiv Srbije zbog zaštite svoje investicije.

Ovaj postupak im, kažu, omogućava bilateralni međunarodni ugovor, u kome je država garant zaštite stranih investicija. Kažu i da je grad Beograd prekršio ugovor kao ugovorna strana i kao nosilac vlasti.

U saopštenju se navodi i sledeće.

"Kod ličnih preferencija čelnika Grada zasnovanih na sopstvenim vrednosnim sudovima, a kojima svedočimo svakoga dana u medijima, obraćanjem nadležnim organima Republike Srbije rešavanje nastale situacije premešta se sa polja lične promocije nosilaca izvršne funkcije za grad Beograd na nivo Republike Srbije, kao nosioca zaštite vrednosti proklamovanih postojećim pravnim sistemom.“

Grad Beograd je raskinuo ugovor sa turskom firmom Kentrakt 11 godina pre isteka. Na predlog gradonačelnika Beograda, odbornici su ovaj raskid izglasali 21. februara.

Još u septembru, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić najavio je raskid ugovora sa firmom Kentkart i poručio da će Grad da plati penale zbog raskida ugovora. Uporedo, osnovano je novo preduzeće za naplatu karata, čime je dupliran posao u glavnom gradu.

“Želim da verujem da je Šapić imao dobru nameru, ali deluje mi da je sve urađeno nespretno i populistički, a da ćemo svi plaćati cenu ovog sukoba“, ocenio je direktor Centra za lokalnu samoupravu Nikola Jovanović. "Prvo, nije trebalo objavljivati da je ugovor sporazumno raskinut, dok se to zaista nije desilo. Drugo, nije trebalo formirati novo javno preduzeće koje mnogo košta, dok se nije izašlo iz aktuelne situacije. Treće, nije trebalo uskraćivati podršku komunalne milicije kontrolorima, što je očigledno bio vid pritiska na Kenkart”.

S.Ć./Nova.rs

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu