Beograd

Imaju veliku podršku kulturne javnosti: Kolektiv "Boška Buhe"

Foto: Tanjug

22. 3. 2023. / 13.06

Snažna podrška „Bošku Buhi“: Grad hoće da zatvori pozorište za decu

Peticiju „Vratite glumcima kuću. Vratite deci Buhu“ za nekoliko sati potpisalo je oko 6000 ljudi. Najava izmeštanja pozorišta dokaz je beskrupuloznosti i nasilja koje vlast sprovodi nad institucijama, smatraju opozicione stranke

"Vratite glumcima kuću. Vratite deci Buhu“ naslov je peticije kojom je Glumačka organizacija Srbije pozvala sve građane da podrže kolektiv pozorišta Boško Buha da im se vrati prostor na Trgu Republike na njihovoj matičnoj adresi.

"Pozivamo vas da potpišete peticiju podrške Pozorištu “Boško Buha” da se, posle devet godina, vrati na svoju matičnu adresu na Trgu Republike 3. Želimo da istaknemo značaj ovog pozorišta u odrastanju dece i mladih Beograda, ali i cele Srbije – ono ne samo što od njih čini istinske ljubitelje pozorišne umetnosti od najmanjih nogu, već formira misleće građane, aktivne činioce društva. Mi se zalažemo da nam deca ne rastu uz rialitije već uz najkvalitetnije kulturne sadržaje“, navodi se u peticiji.

Već nakon pola dana bilo je oko 6000 potpisa.

I podrška stranaka najstarijem dečjem pozorištu u Beogradu je nedvosmislena.

Stranka slobode i pravde smatra da izmeštanjem Buhe SNS "hoće da stavi katanac na njega“, Ne davimo Beograd ističe da "pozorište pripada građanima i svoj deci i zato ga ne damo ni osobama iz kriminalnog miljea, poput Ace Bosanca i Peconija, ni megalomanskoj prevari Beogradu na vodi“, Socijaldemokratska stranka kaže da "najava izmeštanja pozorišta Boško Buha dokaz beskrupuloznosti i nasilja koje vlast Srpske napredne stranke sprovodi nad institucijama, kulturom i zdravim razumom“, stranka Zajedno upozorava da "grad Beograd protivzakonito i ispod radara rasprodaje sve najvrednije što ima, jer kriminalce ne zanima kultura, ne zanima ih pozorište, već samo cena kvadrata i profit“, Narodna stranka podseća da SNS  od dolaska na vlast sprovodi politiku "uništavanja i rasprodaje gradske imovine", a Demokratska stranka "zahteva hitno rešavanje problema u korist građana Beograda, ali i odgovornost za vinovnike ovakvog stanja, kao i javnu garanciju da će pozorište Boško Buha po isteku radova, biti vraćeno u sam centar grada gde mu je i mesto".

Pojedinačne podrške glumaca i ljudi iz kulture su mnogobrojne. U Beogradskom dramskom pozorištu, glumci predstave Jenki Rouz  sinoć su pozvali publiku na aplauz kolegama iz Buhe.

Pravnica pozorišta Boško Buha Nada Baša smatra da bi problem zbog kog je najavljeno izmeštanje pozorišta, mogao da bude rešen tako što bi bilo obavljeno veštačenje, prostor premeren i ti podaci uneti u zemljišne knjige.

Ona je za Insajder navela da je "Rubin“, koji je kupio "Kafe teatar“ na uglu zgrade u kojoj se pozorište nalazi, nije mogao da izvrši uknjiženje svog vlasništva jer taj prostor "nije postojao opredeljen i označen u katastru“.

"Zbog toga je pokrenut sudski spor protiv grada Beograda koji je bio nosilac prava na celom prizemlju i to je rezultiralo sudskom presudom u kojoj on, budući da ne postoji fizička celina gde bi se uknjižio, sud donosi presudu da se on uknjiži sa idealnim delom na ceo nivo prizemlja, sa tom površinom od 229 kvadrata koja je sada postala idealni deo prizemlja, što znači da je on sada vlasnik svake cigle u prizemlju“, kazala je Baša.

Dodala je da Grad Beograd nije prigovorio na uknjiženje kojim se "jasno videlo da obuhvata i prostor pozorišta“, a da pozorište i njegovi zaposleni nemaju pravo prigovora.

Podsetimo: pozorište je, zbog planirane rekonstrukcije zgrade, još 2015. godine privremeno preseljeno u Teatar VUK gde i danas radi u neodgovarajućim uslovima. Onda se 2017. godine, pojavio imovinsko-pravni problem, odnosno "greška“ u katastru kojim je deo prostora kojim Pozorište raspolaže uknjižen na preduzeće "Rubin" iz Kruševca, a kasnije na preduzeće "Butik 1″. Usled te "greške“, koja još uvek nije otklonjena, Pozorištu je nedavno ponuđen kompletan prelazak na novu lokaciju u okviru Beograda na vodi.

Juče je Republički geodetski zavod demantovao da je u pitanju greška i naveo da je 2016. godine, u sudskom postupku, došlo do promene dela vlasništva na poslovnom prostoru u javnoj svojini Grada Beograda u ovoj zgradi, te da je utvrđeno kako je vlasnik jednog dela tog prostora od 2017. bilo preduzeće "Rubin" iz Kruševca, čija imovina je 2021. prešla u vlasništvo preduzeća "Butik 1".

Vlasnik "Butika 1“ je Aleksandar Kajmaković, Aca Bosanac.

Prema podacima u katastru, “poslovni prostor kulture”, površine od 995 kvadrata u zgradi u kojoj se nalazilo pozorište Boško Buha zvanično se nalazi u rukama firme “Beojana”, čiji je krajnji vlasnik takođe Kajmaković. Prema rečima sagovornika "Nove“, taj prostor nije koristilo pozorište.

Pretragom dokumentacije u Agenciji za privredne registre, može se videti da je "Beojana“ do septembra 2021. bila u vlasništvu kiparske firme "Shutnell limited“. Zanimljivo je da je tokom 2020. u dva navrata registracione prijave te kompanije APR-u predavao njen zastupnik Igor Isailović, koji je poznat i kao advokat Siniše Malog.

Siniša Mali je tada bio gradonačelnik Beograda. Sekretarka za kulturu bila je Ivona Jevtić. Pokret Ne davimo Beograd je u to vreme podneo i prijavu protiv Jevtićeve zbog malverzacija na gradskom konkursu za kulturu, u ukupnoj vrednosti većoj od 5 miliona dinara. Uprava Grada odbila je da tužilaštvu dostavi neophodne informacije, a o krivičnoj prijavi se ništa ne zna.

S.Ć./N1/Nova.rs/FoNet

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu