Društvo

Foto: Pexel

22. 3. 2023. / 14.05

Povučena BSŽ vakcina: Ministarstvo kaže da nema razloga za brigu

Usled "minimalnog odstupanja od strogih zahteva specifikacije leka", Torlak je povukao BSŽ vakcinu. Povučena serija je zamenjena novom i nije došlo do nestašica BSŽ vakcine, pa nijedno porodilište ili zavod nisu ugroženi, kažu iz Ministarstva. Ne navode da li su bebe primile vakcinu iz serije koja je povučena

Vakcina BSŽ (BSG) protiv tuberkuloze, koja se daje bebama odmah po rođenju, a koju je proizvodio Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", hitno je povučena iz upotrebe zbog sumnje u kvalitet i očekivanog imunskog odgovora koji "može biti nepotpun“, objavio je portal Nova.rs pozivajući se na u dokument datiran 15. marta.

Ministarstvo zdravlja je odmah odgovorilo da je vakcina povučena usled "minimalnog odstupanja od strogih zahteva specifikacije leka".

Ministarstvo navodi da je "Torlak“, čim se pojavila i najmanja sumnja o odstupanju od specifikacijskih zahteva te vakcine, preventivno reagovao i seriju broj 2710822 povukao iz prometa.

Taj institut je 16. marta, kako se dodaje u saopštenju, povukao zatečene količine od ukupno 834 bočice BSŽ vakcine, a serija je povučena u roku od 24 časa sa teritorije cele Srbije.

Povučena serija je zamenjena novom i nije došlo do nestašica BSŽ vakcine, pa nijedno porodilište ili zavod nisu ugroženi, naveli su iz ministarstva.

Nije poznato da li su, i koliko je beba, primilo vakcinu koja je sada proglašena neefikasnom. Ministarstvo samo poručuje da "roditelji nemaju razloga za zabrinost, bebe u porodilištima primaju proverene, bezbedne i kontorisane vakcine koje su prošle sve neophodne provere i zakonske procedure pre stavljanja u upotrebu“, piše u saopštenju.

Javnost, međutim, jeste uznemirena zato što se propust sa vakcinama dešava već drugi put za vrlo kratko vreme.

U oktobru prošle godine novorođenčad su umesto BSŽ vakcine, greškom primila samo fiziološki rastvor. Tada se ispostavilo da od jula deca ne primaju domaću, već bugarsku vakcinu, koju je "Torlak" u vreme kada je Institutom rukovodila doktorka Vera Stoiljković, uvozio. U međuvremenu je, čini se, ponovo Torlakov pogon počeo sa proizvodnjom, da bi je sada i povukli zbog neefikasnosti i sumnje u kvalitet.

S.Ć./FoNet/N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu