foto: strahinja aćimović / tanjug

Nedelja


Nova presuda za paljenje kuće novinara

Veća kazna za Simonovića

Skoro četiri i po godine nakon paljenja kuće novinara Milana Jovanovića u Vrčinu, okončano je i ponovljeno prvostepeno suđenje u Drugom osnovnom sudu u Beogradu. Zbog podstrekivanja drugih osoba na krivično delo izazivanje opšte opasnosti, prvooptuženi Dragoljub Simonović, bivši predsednik Opštine Grocka i visoki funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke, sada je osuđen na pet godina zatvora, umesto četiri godine i tri meseca, koliko je dobio po prvoj presudi iz februara 2021. godine.

Apelacioni sud je krajem te godine ukinuo presudu i naložio ponovljeno suđenje jer je postojala razlika između javno objavljene presude i pismenog otpravka presude – praktično je napravljena tehnička greška prilikom izrade presude, koju je tada izrekao sudija Slavko Žugić. Sumnje da će se nekadašnji moćnik vlasti izvući iz ruku pravde odagnala je ovonedeljna presuda novog sudije u predmetu Luke Pantelića, kojom je i jednom od izvršilaca izrečena veća kazna – Aleksandar Marinković (u bekstvu) umesto četiri godine i tri meseca dobio je četiri i po godine zatvora. Vladimiru Mihajloviću su potvrđene četiri godine, dok je Vladimir Novaković bolje prošao i umesto na četiri, osuđen je na tri i po godine zatvora.

Advokati okrivljenih najavili su žalbe Apelacionom sudu, ali i tužilac Predrag Milovanović, koji traži osam godina za nalogodavca Simonovića, šest za neposrednog izvršioca Marinkovića i po pet godina za Mihailovića i Novakovića.

U noći između 11. i 12. decembra 2018. godine, Milan Jovanović i njegova supruga Jela su u poslednji čas pobegli iz zapaljene kuće. Potom su u dugotrajnom sudskom postupku, zahvaljujući planskoj opstrukciji advokata odbrane, ponovo proživljavali tu traumatičnu noć, dok je Dragoljub Simonović sa protokom vremena postajao sve silniji, dovodio svoje partijske podanike iz Grocke pred sud da ga “brane”, omalovažavao žrtve, napadao tužioca i pokušavao na sve načine da opovrgne optužbe da je hteo da naudi Jovanoviću zbog tekstova objavljivanih na lokalnom portalu “Žig info”. Činilo se da vladajuća partija neće Simonovića pustiti niz vodu, ali slučaj je od prvog dana dobro vodio tužilac Milovanović, a i policija je bila u ovom slučaju na visini zadatka, tako da je sud u ponedeljak po drugi put usvojio nalaze istrage.

A istraga je utvrdila da je predsednik opštine Grocka policajcu interventne jedinice policije Mihajloviću naložio da upali kuću, da bi mu zauzvrat zaposlio ženu, a ovaj je potom posao prebacio na Novakovića, koji je angažovao Marinkovića i Bojanu Cvetković Šijacki. Marinković je ubacio dva Molotovljeva koktela u garažu, a vatra je ubrzo zahvatila i kuću, što je potvrdila saučesnica Bojana Cvetković Šijacki, koja je sporazumom o priznanju krivice osuđena na šestomesečni kućni pritvor i novčanu kaznu od 50.000 dinara.

Milanu Jovanoviću i Jeli Deljanin vidno je narušeno zdravlje u prethodne četiri i po godine, a ostaje gorak ukus i zbog do danas nerasvetljenog napada na urednika “Žig infa” Željka Matorčevića, koji je dva meseca pre paljenja Jovanovićeve kuće brutalno pretučen u Grockoj, osnovano se pretpostavlja, takođe zbog tekstova koji su otkrivali korupciju i kriminal u opštinskoj vlasti.


foto: sava radovanović / tanjug

Muke ansambla dečjeg pozorišta

Selidba “Boška Buhe” sa Trga republike

Zaposleni u Pozorištu “Boško Buha” ne žele da se presele u renoviranu zgradu Pošte na Savskom trgu, sada delu “Beograda na vodi”, već apeluju na gradske vlasti da konačno nakon osam godina privedu kraju rekonstrukciju scene u zgradi na Trgu republike, na kojoj se dečje predstave igraju od 1950. godine.

“U trenutku kada smo se 2015. godine iselili iz naše zgrade zbog rekonstrukcije, nije postojao imovinsko-pravni problem koji danas koči početak rekonstrukcije”, otkrivaju u saopštenju zaposleni i naglašavaju da su prihvatili ponudu gradske vlasti da prostor na Savskom trgu koriste kao dodatnu scenu, a da nisu saglasni sa kompletnim preseljenjem jer ponuđeni prostor ne zadovoljava potrebe za funkcionisanje pozorišta kao celine.

A mediji naveliko pišu kako je od 2016. godine deo zgrade na Trgu republike, pa i “Boško Buha”, u vlasništvu kruševačkog Rubina, iza kojeg stoji kontroverzni biznismen Predrag Ranković Peconi; a nedavno je prešao u vlasništvo jedne od firmi Aleksandra Kajmakovića, poznatog i pod nadimkom Aca Bosanac, koji se odavno povezuje sa pomenutim Peconijem, a nakon hapšenja kriminalne grupe Veljka Belivuka povezivan je i sa njima, čak i privođen krajem februara 2021. u sklopu istrage. Nedavno je na javnoj aukciji kupio i kulu Geneks na Novom Beogradu.

Na skupu zaposlenih govorila je i Olga Odanović, glumica i članica Upravnog odbora pozorišta, i začudila se kako su sva gradska pozorišta završila rekonstrukciju, samo za “Buhu” nema rešenja već osam godina.

“Zato molim da nas Grad čuje i pomogne da se ovo završi. Nisu potrebne ‘Buhi’ tri-četiri scene. Hvala na dobrim namerama, ali dajte da napravimo matično pozorište ‘Buha’ i da ono ima svoju kuću na Trgu republike, gde je već 70 godina”, istakla je Olga Odanović. Njena koleginica Slobodanka Boba Latinović poručila je u ime kolektiva gradskoj vlasti da u najkraćem roku, najviše mesec dana, razreši imovinsko-pravni problem na Trgu republike, što je preduslov za početak rekonstrukcije.


foto: dimitrije goll / tanjug

Udar na kraljevački budžet

Gradonačelnikove posleponoćne večere

Tokom prošle godine gradonačelnik Kraljeva, naprednjak Predrag Terzić, potrošio je iz gradske kase za reprezentaciju preko 2,5 miliona dinara ugošćavajući državne funkcionere, najviše one iz Kancelarije za javna ulaganja, a do ovih podataka odbornici opozicije u Skupštini grada došli su zahvaljujući zahtevima za pristup informacijama od javnog značaja.

Oko 90 odsto tih večera obavljeno je u istom restoranu u centru Kraljeva, računi su izdavani uglavnom posle ponoći i na svima je skoro ista poslužena hrana – medaljoni od lososa “La Mediterana”, ćuretina sa brusnicom i razni stekovi. Sve je, naravno, zalivano skupocenim pićima.

Odbornik Ivan Matović u izjavi za N1 naglasio je da je račune, koji se kreću od par hiljada do 190.000 dinara za veče, izdavao jedan isti konobar, što budi sumnju da je gradonačelnik uzimao račune posle završene smene, odnosno da u većini slučajeva večere nije ni bilo, niti su u Kraljevu bili predstavnici ministarstava i agencija koji su kao gosti navedeni na poleđini računa, već da je Terzić te račune kasnije unovčavao. Prozvani gradonačelnik nije odgovarao proteklih dana na pozive medija koji su izvestili o ovom slučaju.


foto: ivica veselinov / fonet

Prva odluka nove fudbalske vlade

Nedimović “prvi potpredsednik” FSS-a

Na konstitutivnoj sednici novog Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije (FSS), održanoj u Staroj Pazovi po završetku Izborne skupštine, a pod predsedavanjem novog predsednika Dragana Džajića, doneta je odluka, između ostalih, da predsednika u slučaju odsustva menja jedan od potpredsednika, imenom i prezimenom Branislav Nedimović, član Predsedništva vladajuće Srpske napredne stranke i donedavni ministar poljoprivrede.

Za mnoge je ovo samo potvrda predviđanja da će legendarni fudbaler i direktor Crvene zvezde vlastima poslužiti samo za izbornu trku protiv Nemanje Vidića i vođenje Saveza ubrzo po izboru prepustiti Nedimoviću, koji je i bio planiran za tu funkciju, ali su ga vladajuće strukture povukle iz izborne trke nakon Vidićeve kandidature. A novu funkciju “prvog potpredsednika” Nedimović će praktikovati već od sledeće nedelje, pošto se saznalo da Džajić mora na operaciju kuka i potom duži oporavak.

“Neću ja biti zamenik predsednika, njemu zamenik ne treba. Ja sam samo jedan od četvoro potpredsednika, ali imam ovlašćenja da vodim sednice Izvršnog odbora u odsustvu predsednika. Čast mi je da pomažem predsedniku i fudbalskoj veličini kakav je Dragan Džajić. Ako se bude desilo da moram da radim umesto njega, radiću”, objasnio je u izjavi “Danasu” svoju novu poziciju Nedimović.

Iz istog broja

Opozicija i Zapad

Vašington i Brisel kmečanju ne veruju

Nedim Sejdinović

Kriminal bez granica

Mrtvac koji glasa

Jelena Zorić

Intervju: profesor Dino Abazović

Zlokobna ćutnja o tamnoj strani svoje istorije

Jelena Jorgačević

Rezultati politike vrdanja: Kosovo, pregovori, mitinzi

Ništa ne potpisujem, ali sve prihvatam

Slobodan Georgijev

Predsednički izbori u Crnoj Gori

Resursi u džepu i jahanje na talasu nezadovoljstva

Voislav Bulatović

Poruke sa sednice Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije

“Ovo je ozbiljna institucija, bre!”

Željko Bodrožić

Intervju: Đorđe Pavićević, redovni profesor FPN-a

Podleganje pritisku daje onima koji su agresivniji ono što žele

Radmilo Marković

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu