Istraživanje

Foto: Angelo Luca Iannaccone/Pixabay

23. 3. 2023. / 16.39

BIRN: Javni novac za tajne NGO projeke

Nekoliko osoba isplelo je mrežu organizacija koja je samo prošle godine dobila više od milion evra od Ministarstva za brigu o porodici i demografiju za projekte o kojima gotovo da nema nikakvog traga

Jedan mali stan u potkrovlju jedne zgrade u Prizrenskj ulici u Zemunu godinama je bio sedište brojnih konsultantskih agencija, pokazuje najnovije istraživanje BIRN-a.

Petoro vlasnika ovih agencija, pored adrese, dele i što su istovremeno i zastupnici nevladinih organizacija koje su dobijale milione dinara na konkursima Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

U ovom stanu, između ostalih, bile su registrovane i firme supruge i majke Bojana Lešovića, službenika u Opštini Voždovac zaduženog za saradnju sa civilnim sektorom, piše BIRN.

Lešović je trenutno pravni zastupnik dve nevladine organizacije – Razvoj rehabilitacionog sistema za podršku osobama sa invaliditetom i Inicijativa Nova Varoš, a u prošlosti je vodio 5 drugih udruženja i bio vlasnik 5 firmi i konsultatntskih agencija.

Tokom 2021. i 2022, njegove dve organizacije – koje i danas vodi – dobile su gotovo 20 miliona dinara od Ministarstva za brigu o porodici i demografiju. Nijedan rezultat ili trag o aktivnostima njegovih udruženja ne može se pronaći.

Dva dana pošto su novinari BIRN-a posetili Prizrensku i pozvali telefonom Lešovića, koji je u kratkom razgovoru odbio da odgovara na pitanja novinara, tri firme koje su bile registrovane na ovoj adresi, promenile su sedište.

Milioni evra državnih para organizacijama bez kancelarije i telefonskog broja

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju dodelilo je oko 360 miliona dinara, odnosno oko tri miliona evra, na konkursima za finansiranje nevladinih organizacija 2022. godine. Od toga je najveći deo – oko 308 miliona (2.6 miliona evra) otišao organizacijama koje nemaju kancelarije ili brojeve telefona, reference u oblastima za koje su konkurisale, niti su javno vidljivi rezultati njihovih projekata, pokazuje istraživanje BIRN-a i Građanskih inicijativa.

Istražujući organizacije koje su 2022. dobile najviše novca na javnim konkursima ovog Ministarstva, novinari BIRN-a otkrili su da je gotovo polovina otišla mreži osoba direktno ili indirektno povezanih sa Bojanom Lešovićem i Tatjanom Borojević. Njih dvoje su povezani sa najmanje 21 organizacijom koje su ukupno dobile oko 160 miliona dinara (1.3 miliona evra).

Gotovo polovina ovih organizacija je dobila milione dinara i na konkursima Ministarstva 2021. godine.

Ceo tekst BIRN-a sa dokumentima možete pročitati OVDE.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu