Svet

Bliže veze između dve zemlje: Predsednici Putin i Si

Foto: AP

26. 3. 2023. / 14.32

Vladimir Putin: Ne stvaramo nikakav vojni savez s Kinom

Imamo saradnju u sferi vojno-tehničke interakcije, ali to nije vojni savez, rekao je danas predsednik Rusije. Rekao je i da zapadne sile pokušavaju da formiraju više vojnih saveza koje imaju sličnosti sa onima iz Drugog svetskog rata

Rusija i Kina ne stvaraju vojni savez i ne skrivaju ništa u pogledu svoje vojne saradnje, rekao je danas ruski predsednik Vladimir Putin u intervjuu državnoj televiziji, a prenosi Rojters.

"Ne stvaramo nikakav vojni savez s Kinom. Da, imamo saradnju u sferi vojno-tehničke interakcije i to ne krijemo. Sve je transparentno, nema ništa tajno", kazao je Putin, piše agencija Interfax.

Rekao je takođe da zapadne sile pokušavaju da  formiraju više globalnih saveza, optužujući Sjedinjene Američke Države i NATO da grade novu "osovinu", koja ima neke "sličnosti sa savezništvom Nemačke, Italije i Japana iz Drugog svetskog rata".

Putin i kineski predsednik Si Điping obećali su bliže veze između dve zemalje, u Moskvi početkom ove sedmice. Tada su u zajedničkoj izjavi istakli "pozitivnu ulogu" Kine i njenu "objektivnu, nepristrasnu poziciju" o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Stručnjaci ističu da se produbljuje zavisnost Kremlja o Pekingu u trgovini, odnosno, da je Kina je postala ključna tranzitna ruta za Rusiju za uvoz robe koju je Zapad zabranio.

S.Ć./RSE

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu