Beograd

Traže krivičnu odgovornost: Ana Gođevac i Mila Popović

Foto: FoNet

28. 3. 2023. / 21.09

Stranka slobode i pravde: Krivične prijave protiv predsednika Vračara

Opština Vračar, sa ili bez Zavoda za zaštitu spomenika kulture, grubo prekršila propise kako bi se izašlo u susret investitoru da na Neimaru može da gradi kvadrate – tvrdi SSP u krivičnoj prijavi protiv Milana Nedeljkovića

Stranka slobode i pravde podnela je krivičnu prijavu protiv predsednika opštine Vračar Milana Nedeljkovića, NN lica u opštini i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda koji su svojim činjenjem ili zatvaranjem očiju dozvolili da se sruši vila u Janka Veselinovića 10.

"Na mestu gde se nalazila zgrada u Janka Veselinovića broj 10 sada je ostao samo prah, iako je u postojećem Planu generalne regulacije baš ovaj objekat bio naveden kao posebno vredan objekat, i uprkos tome da predlog o zaštiti Kotež – Neimara stoji pred Vladom“, navela je u saopštenju za javnost Ana Gođevac predsednica Vračarskog odbora SSP.

Ona je ocenila da to znači da je "Opština Vračar, sa ili bez Zavoda za zaštitu spomenika kulture, grubo prekršila propise kako bi se izašlo u susret investitoru da na Neimaru može da gradi kvadrate“.

"Svaki investitor može da želi šta god hoće, ali vlast je tu da ga zadrži u okvirima propisa i da ne dozvoli uništavanje našeg Beograda, Vračara i Neimara“, ističe se u saopštenju.

Takođe danas, na tribini "Ne damo naše zajedničko kulturno nasleđe“, pokret Ne davimo Beograd upozorio je da se radi investitorskog profita objekti kulturne baštine i dalje ruše, te zatražili od Vlade Srbije da ih zakonski zaštiti.

"Vračar, Stari grad, uključujući i vračarski Neimar, beogradski je Bermudski trougao u kome se gubi kulturno nasleđe zato što je stvoren zakonski vakuum u kome se odluke Zavoda za zaštitu spomenika smatraju neobavezujuće i to je nedopustivo“, rekao je predstavnik Društva za očuvanje Neimara Marko Stanković.

Istakao je da su "sve vile srušene na Neimaru bile su pod zaštitom, ali su srušene nekoliko meseci nakon što im je odluka o zaštiti istekla, tokom trajanja procedure ponovnog dobijanja zaštite i to je dokaz da se radi o nedopustivom šurovanju institucija i investitora zarad investitorskog bogaćenja“.

On je naveo i da su u svim slučajevima rušenja vile iz Zavoda za zaštitu spomenika dali mišljenje da ne preporučuju rušenje, ali da investitori i ostale institucije to nisu poštovali kao obavezujuće.

U slučaju srušene vile u ulici Janka Veselinovića 10, "nekoliko meseci pre rušenja unutrašnjost vile je bila potpuno očuvana i upotrebljiva, ali je par nedelja pre rušenje devastirana i kao takva je dobila dozvolu za rušenje jer je inspekcija ocenila da je nefunkcionalna i to je očigledan primer kako funkcioniše taj lanac, rekao je Stanković

S.Ć./FoNet/Dnas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu