Kultura

Pozorištu se ne dopada njeno mišljenje: Marina Mađarev Marina Milivojevic Madjarev selektor Sterijinog pozorija foto: Milenkovic Milovan

Foto: Milovan Milenković

29. 3. 2023. / 15.59

Srpski PEN centar: Beogradsko dramsko pozorište da poništi odluku o kritičarki

Beogradsko dramsko pozorište je odlučilo da kritičarku „Vremena“ Marinu Milivojević Mađarev isključi s liste protokola, zbog negativne kritike predstave „Božanstvena komedija“. Udruženja i pojedinci su stali u njenu odbranu. Danas im se pridružio PEN centar

Srpski PEN centar saopštio je danas da je od uprave Beogradskog dramskog pozorišta (BDP) zatražio da bez ikakvog odlaganja poništi svoju odluku kojom je pozorišna kritičarka Marina Milivojević Mađarev isključena s liste protokola tog teatra.

Kako je objašnjeno, Milivojević Mađarev skinuta je s liste posle kritike o predstavi Božanstvena komedija, koja je objavljena u nedeljniku Vreme broj 1661.

Srpski PEN centar smatra da takva odluka predstavlja nedvosmislen primer cenzure, pritiska i zabrane, kao i da je odluka uprave BDP potpuno neprihvatljiva u kulturnoj zajednici i u bilo kom iole uređenom društvu. Ta organizacija pozvala je pozorišne kritičare da se solidarišu s Milivojević Mađarev.

Pre desetak dana,  Predsedništvo Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije objavilo je saopštenje s uverenjem "da je reč o nesporazumu i banalnom propustu“.

"Marina Milivojević Mađarev je bezuspešno pokušala da kontaktira PR službu BDP- a, a Predsedništvo Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije je uputilo pismo Jugu Radivojeviću, reditelju i direktoru BDP-a, s molbom da ovaj nesporazum bude rešen na korist teatra, naše članice, pre svega pozorišne publike, no odgovor na pismo nismo dobili“.

Udruženje naglašava da je "pozorišna kritika – pozitivna ili negativna, svejedno – važan elemenat svake umetnosti, te da svojom argumentacijom može da bude deo kreativnog procesa koji pokreće teatarsko umetničko delo“.

U "Vremenu“, Marina Mađarev je ovako opisala taj slučaj: "Sa žaljenjem konstatujem da su uprava i PR služba Beogradskog dramskog pozorišta nakon kritike predstave Božanstvena komedija prestali da me pozivaju na svoje predstave. Pozivanje kritičara da gledaju predstave i da o njima kasnije slobodno pišu deo je dobre, višedecenijske prakse u našem pozorištu. Pokušaji da u telefonskom razgovoru ili putem mejla saznam o čemu se radi ostali su bez uspeha, ali i ćutanje može biti rečit odgovor. Reakcija pozorišta dokazuje da su kritike čitane i da su važan deo pozorišnog života i zato ću svakako nastaviti da pišem.“

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu