Hronika

foto: m. đorđević

29. 3. 2023. / 19.46

Deseti femicid ove godine: Svake nedelje jednu ženu ubije njen partner

Zaštitnik građana tražio je odgovornost nadležnih povodom smrti žene u Jagodini nakon što ju je pretukao partner. Udruženje građanki "FemPlatz" i kolektiv „Ženska solidarnost“ traže definisanje i inkriminaciju femicida kao posebnog krivičnog dela. Poslanica Biljana Đorđeviuć traži javno slušanje o ovom problemu, a potpredsednik Skupštine Zoran Lutovac pozvao je na sinhronizovanu akciju političkih aktera. Čeka se Parlament

Zaštitnik građana Zoran Pašalić saopštio je da je po sopstvenoj inicijativi pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada jagodinskog Gradskog centra za socijalni rad i Ministarstva unutrašnjih poslova, a povodom jučerašnje smrti tridesetpetogodišnje žene, majke petoro dece, nakon što ju je pretukao vanbračni partner.

Jučerašnje ubistvo desilo se u Jagodini. To je deseti femicid ove godine u Srbiji. Znači da gotovo svake nedelje jedna žena strada od strane partnera, bivšeg partnera ili muškog člana porodice.

Tokom prethodne godine 27 žena ubijeno je od strane muškaraca.

Udruženje građanki "FemPlatz" jednom podseća na neophodnost uspostavljanja tela za praćenje femicida.

Kako su ranije navele, u mnogim slučajevima izostala je blagovremena i efikasna reakcija institucija sistema na prijavu nasilja, kao i umanjivanje opasnosti i nesagledavanje rizika po bezbednost žrtve.

Podsetile su da je uspostavljanje tela za praćenje femicida u Srbiji najavljeno još 2018. godine i da je definisano Strategijom za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici za period 2021–2025. godine.

Definisanje i inkriminacija femicida kao posebnog krivičnog dela bio je glavni zahtev na protestu koji su u februaru predvodili "FemPlatz" i neformalni ženski kolektiv "Ženska solidarnost".

"Femicid je najteži oblik ispoljavanja nasilja prema ženama, najčešće poslednji čin u kontnuumu nasilja. To je rodno zasnovano ubistvo, ubistvo žene zato što je žena, usmereno je prema ženama na osnovu njihovog roda, rodnih uloga i nejednakih odnosa moći u društvu. U pitanju je mizogino ubijanje žena koje vrše muškarci, motivisano mržnjom prema ženama, prezirom, kao i osećanjem vlasništva i nadmoći", navodi se u tekstu dr Kosane Beker (FemPlatz).

Neposredno pre nego što se juče desio deseti femicid ove godine, poslanica Biljana Đorđević na sednici Odbora za ljudska i manjinska prava govorila je o institucionalnom odgovoru na femicid i tražila da se organizuje javno slušanje o ovom problemu.

Takođe, potpredsednik skupštine Srbije i predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac ocenio je da je femicid pitanje koje nadilazi političke razlike i da kao takvo zahteva sinhronizovanu akciju političkih aktera, državnih institucija i nevladinog sektora.

Rekao je da Parlament u tome igra važnu ulogu, koju, prema njegovim rečima, može dodatno da unapredi kroz aktivno učešće u odborima, kao i kroz institut poslaničkih pitanja.

S.Ć.

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu