Hronika

Foto: Kossev

31. 3. 2023. / 13.08

Kosovo: Izgorela tri automobil sa RKS tablicama

Na severu Kosova je tokom ove nedelje zapaljeno pet automobila sa kosovskim RKS (Republika Kosovo) tablicima čiji su vlasnci Srbi. Vlasti u Prištini za paljevine i zastrašivanje Srba optužuju „ilegalne strukture Srbije“ na Kosovu

Na severu Kosova su protekle noći izgorela još tri automobila sa registarskim tablicama RKS – dva u severnom delu Mitrovice i jedan u Zvečanu, piše portal Kossev.

Zapaljeni su putnički automobili koji su bili parkirani u ulicama Ive Lole Ribara i Vlade Ćetkovića u severnoj Kosovskoj Mitrovici, kao i u ulici Kralja Milutina u Zvečanu. Kosovskoj policiji je rečeno da su se paljevine dogodile između 02:00 i 03:00 časa.

Sva tri vozila bila su registrovana na kosovske tablice, a vlasnici su srpske nacionalnosti.

U noći sa srede na četvrtak zapaljena bila su zapaljena i dva automobila sa RKS oznakama u Zubinom Potoku.

Šef kabineta predsednice Kosova Bljerim Velja je i za sve ove plajevine optužio vlast u Beogradu.

"Ilegalne strukture Srbije nastavljaju orkestriranu kampanju zastrašivanja Srba na severu Kosova“, napisao je Velja na Tviteru, te da su "sinoć izgorela tri automobila samo zato što su imali RKS tablice“ i da "Srbija pokušava da stvori klimu straha, da poremeti normalan život i izbore zakazane za 23. april“.

Prema ranije najavljenom roku Vlade Kosova finansijske olakšice za preregistraciju vozila sa srpskih KM na kosovske RKS (Republika Kosovo) tablice ističu 31. marta. Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova nije precizirano da li će ovaj rok biti produžen, piše RSE.

Procenjuje se da na severu Kosova ima oko 10. 000 automobila registrovanih na KM tablice koje izdaju srpski organi, a vlasti u Prištini ih smatraju nelegalnim, što je bio okidač za tenzije na severu Kosova tokom 2022. godine.

M.N./FoNet/Kossev

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu