Evropa

Foto: pexels-photomix-company-213162

1. 4. 2023. / 18.57

Zakon o beloj tehnici: Da veš mašina nema ugrađen kvar

Očekuje se da će ovog meseca Evroparlamentarci izglasati zakon koji zabranjuje da se programira zastarevanje proizvoda i ugrađivanje kvarova. Srpski Zakon o zaštiti potrošača će zbog toga morati da se menja

Ako vam se veš mašina koju ste kupili pre nekoliko godina pokvarila neposredno nakon što joj je istekla garancija, to može da znači je proizvođač hteo da se tako desi. Ugrađen joj je neki deo bez koga ne može da radi, a čija je izdržljivost tačno onoliko koliko traje garancija cele mašine. Ispostaviće se da ne znate dobrog majstora, da je deo koji vam treba teško nabaviti, da popravka nije jeftina, pa će vam biti  lakše da kupite novu mašinu za pranje veša.

Očekuje se da će ovog meseca biti usvojen zakon koji će zaustaviti ovu vrstu prevara potrošača čiji je predlog usvojen nedavno, javlja RTS.

Naime, nadležni odbor Evropskog parlamenta izglasao je predlog zakona zahvaljujući kome će biti zabranjeno da se programira zastarevanje uređaja i da se u njega ugrađuju kvarovi.

Jovan Ristić iz Udruženja za zaštitu potrošača "Efektiva“ objašnjava da bi taj novi propis trebalo da uvede niz novina.

"Prvo, biće zabranjeno da se ugrađuju komponente koje ograničavaju trajanje uređaja. kao i prodaju dobara za koja je dokazano da imaju ugrađeni kvar. Ima i niz novina u vezi sa rezervnim delovima, obezbediće se lakša popravka i servisiranje uređaja i bolja dostupnost rezervnih delova“, dodaje Ristić.

Takođe, proizvođači će morati da upute kupce da li taj proizvod uopšte može da se popravi i ima li rezervnih delova za njega.

"Takođe, biće zabranjena prodaja dobara koja traži zamenu potrošnih delova uređaja ranije nego što je to nužno. Na primer, kada vam štampač signalizira da toner ističe, a toner još traje“, navodi Ristić.

Kada će ovaj zakon doći do Srbije, teško je predvideti s obzirom da će biti potrebno da se prvo uskladi sa propisima EU. Srbija je dužna da uskladi svoje zakonske propise i praksu sa evropskim, što znači da će zbog toga morati da ase menja i domaći Zakon o zaštiti potrošača.

S.Ć./RTS

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu