Region

Ekonomska inicijativa na principima EU: Rama, Vučić, Kovačevski

Foto: FoNet/Instagram predsednika Srbije

2. 4. 2023. / 17.46

Otvoreni Balkan: Nekada u zemlji bez granica, sada su jedine zemlje sa granicama

Na današnjem sastanku Otvorenog Balkana, Vučić, Rama i Kovačevski najavili da će otvoriti granice na jedan dan, da je međusobna trgovinska razmena povećana, i da očekuju završetak procesa osiguranja radnih dozvola

"Otvorićemo na jedan dan sve granice, sve ulaske i izlaske između nas, pustićemo ljude i robu da slobodno funkcionišu, i pokazati svima da otvorene granice mogu da funkcionišu“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas na sastanku s premijerima Albanije i Severne Makedonije Edijem Ramom i Dimitrom Kovačevski, u okviru inicijative Otvoreni Balkan koja danas ima zajednički štand na italijanskom sajmu vina VinItali.

Vučić je rekao da će za to biti odabran najbolji dan i dodao da je to bila ideja premijera Kovačevskog.

"Uskoro očekujem završetak procesa osiguranja radnih dozvola i to bi bilo, usuđujem se da kažem, osnova ekonomske saradnje između svih nas“, rekao je Vučić.

Srbija je, dodao je, povećala uvoz i trgovinsku razmenu sa Severnom Makedonijom za oko 50 odsto u poslednje tri godine.

"Najveća prepreka na Zapadnom Balkanu je što kamioni sa robom 70 odsto vremena provedu na granici, a 30 odsto voze, na tome ćemo morati da radimo“, dodao je predsednik Srbije.

Premijer Albanije je istakao da se robna razmena između tri zemlje povećala za 24,8 procenata i naglasio da procedura nije kontradiktorna evrointegracijama, već komplementarna.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski rekao je da je zajednički nastup dokaz da Otvoreni Balkan daje rezultate i za ljude i posao i da to nije politička, već ekonomska inicijativa koja se bazira na istim principima kao i EU – slobodan protok robe, usluga i ljudi.

On je rekao da je robna razmena između Srbije i Severne Makedonije u 2022. bila 50 odsto veća nego 2019. godine, kao i da se povećala trgovina sa Albanijom.

"Ponoviću još jednom. Nekada smo bili zemlja bez granica, sada smo jedine zemlje sa granicama", rekao je Kovačevski.

S.Ć./FoNet/NovaS

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu