Region

Istorijska pobeda: Jakov Milatović

Foto:Vesna Lalic/Nova

2. 4. 2023. / 23.05

Novi predsednik Crne Gore: Neka nam je sa srećom ova pobjeda

Milo Đukanović je priznao poraz na današnjim predsedničkim izborima i Jakovu Milatoviću čestitao pobedu. Najavio je da čeka parlamentarne izbore, jer, kazao je, Crna Gora nema vladu. Jakov Milatović je svoju pobedu označio istorijskom, jer je pobeđen prevaziđen režim Mila Đukanovića

Kandidat Pokreta Evropa sad Jakov Milatović pobedio je danas u drugom krugu predsedničkih izbora u Crnoj Gori aktuelnog šefa države Mila Đukanovića osvojivši 60 odsto glasova, dok je njegov protivkandidat osvojio 40 odsto, pokazuju konačni podaci Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) na osnovu 100 posto prebrojanih listića.

Biračima se prvi obratio Milo Đukanović, dosadašnji predsednik.

"Crna Gora je izabrala i taj izbor poštujem. Neka bude uspješan predsjednik. Ako bude tako i Crna Gora će biti uspješna država čime će se kretati ka svom cilju", poručio je Đukanović.

Foto: Tanjug

Đukanović je zahvalio biračima, a posebno manjinskim narodima u Crnoj Gori koji su se u današnjem glasanju opredelili za njega što "dokazuje zalaganje za multinacionalno društvo“.

Istakao je da Crnu Goru čekaju parlamentarni izbori 11. juna, i podsetio da "Crna Gora nema Vladu“ i da su joj "institucije zalutale“, mada o tome "ne želi ni riječ da kaže“. Cilj tih izbora je da se izabere, rekao je, Vlada koje će državu uvesti u Evropu.

Nakon njegovog obraćanja najavljena su pitan ja novinara. Međutim, pitanje koleginice iz Vijesti, zaustavili su zvižduci. Ona je uspela da pita da li će Đukanović parlamentrne izbore doćčekati kao lider DPS, ali odgovor nije dobila zato što je Đukanović odlučio da ne može da odgovara u takvoj atmosferi, i završio konferenciju za medije.

Petnaestak minuta nakon Đukanovića obratio se i Jakov Milatović, novi predsednik Crne Gore.

"Večeras je noć koju smo čekali 30 godina i neka nam je sa srećom ova pobjeda svih nas“ rekao je Milatović. Pobedu je nazvao "istorijskom“. Naglasio je da je ovaj rezultat znak pomirenja Crne Gore "jer je ovo pobjeda pomirenja Crne Gore“.

"Ovo je presudno zbogom prevaziđenom režimu Mila Đukanovića“, rekao je novi predsednik, i poželeo dobrodošlicu "bogatijoj, pravednijoj, uspješnijoj, ljepšoj i evropskoj Crnoj Gori“. Posebno je istakao da je ovo kraj kriminalu.

Najavio je da će Crna Gora negovati "slogu i napredak u evropskom Zapadnom Balkanu“, i da će razvijati teme od širokog značaja.

Milatovićev govor su pristalice prekidale skandiranjem njegovog imena i povicima "Milo lopove“.

S.Ć.

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu