Ekonomija

Foto: Tanjug

7. 4. 2023. / 14.31

Srpski standard: Manji je od polovine francuskog, koji je blizu evropskog proseka

Cene hrane u svetu su u opadanju, a u Srbiji u porastu. Meso je poskupelo pred Uskrs, jaja se tokom ove uskršnje nedelje u marketima prodaju po nižim cenama. Evropljani u proseku daju samo 17,1 odsto svog potrošenog novca na jelo i piće, a Srbi 28,8 odsto

Indeks cena hrane u svetu je pao 12. mesec zaredom i sada je 20,5 odsto niži od rekorda postignutog pre godinu dana, saopštila je Agencija UN za hranu i poljoprivredu (FAO). Tako je pomenuti indeks u februaru  iznosio 129,7 poena, a martu već 126,9. Prošlog meseca su cene hrane bile na najnižem nivou još od jula 2021. godine.

U Srbiji, cene hrane su porasle.

Jaja u marketima i na pijacama u odnosu na prošlu godinu poskupela su za 30 odsto. Pred Uskrs, veliki marketi ih prodaju po akcijskim cenama već od 16 dinara po komadu. Cene mesa su, međutim, poskupele, pa kilogram jagnjetine košta 1100 dinara, dok je prasetina 900 dinara.

Srpski standard je nešto manji od polovine francuskog standarda, pri čemu je Francuska zemlja koja je najbliže proseku EU, piše Demostat, pozivajući se na podatke Eurostata koji se odnose na 2021. godinu.

Evropljani u proseku daju samo 17,1 odsto svog potrošenog novca na jelo i piće, a Srbi čitavih 28,8 odsto.

Prema podacima od pre pandemije, stanovnik Srbije u proseku godišnje pojede 41,8 kilograma mesa, a stanovnik EU 67,2 kilograma, dok je potrošnja mleka kod nas nekoliko puta manja nego u EU.

Tri glavne grupe izdataka: stanovanje i režije, hrana i piće i prevoz u EU odnose 60,6 odsto kućnog budžeta, a u Srbiji 66,2 procenta, što ostavlja manje novca za druge stvari.

Za rekreaciju i kulturu, za koju Evropljani troše 6,7 odsto svog novca, a Srbi 4,4 odsto, hotele i restorane 4,8 prema 2,7 odsto kod nas i nameštaj i stvari za kuću 4,9 prema 3,5 odsto.

S.Ć./BiF/Demostat

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu