Politika

Foto: Ministarstvo odbrane srbije

8. 4. 2023. / 0.20

Vojna vežba „Platinasti vuk“: Vašington je pozdravlja, Kremlj će je pažljivo pratiti

„Platinasti vuk“ je izuzet iz moratorijuma na održavanje vojnih vežbi sa stranim partnerima. SAD u ovoj vojnoj vežbi vidi partnerstvo sa Srbijom, a Rusija pritisak Zapada na Srbiju

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević najavio je 5. aprila da će sredinom juna na jugu Srbije biti održana vežba “Platinasti vuk“ u kojoj će učestvovati vojske Sjedinjenih Američkih Država, Srbije i deset partnerskih država.

Tada je rečeno i da je vežba "Platinasti vuk“ izuzeta iz moratorijuma na održavanje vojnih vežbi sa stranim partnerima koji je Srbija uvela u februaru 2022. godine, nekoliko dana nakon što je Rusija započela agresiju na susednu Ukrajinu.

Ambasada SAD u Srbiji  je pozdravljaju odluku Srbije da bude domaćin vojne vežbe sa svojim globalnim mirovnim partnerima. "Zalažemo se za snažno bilateralno vojno i odbrambeno partnerstvo sa Srbijom usredsređeno na naše zajedničke ciljeve mira i stabilnosti u regionu i globalno“, navela je Ambasada SAD.

Iz Kremlja je saopšteno da vojne vežbe koje će Srbija održati sa vojskama NATO-a "neće proći nezapaženo“ u Rusiji. "Što se tiče vežbi, mi ćemo ih sigurno veoma pažljivo pratiti“, rekao je portparol Kremlja Dimitrij Peskov, dodavši da je Beograd "pod neviđenim pritiskom da Srbiju privuče na stranu onih koji se drže antiruske pozicije“.

S.Ć./Danas

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu