Baština

Na aukciji na Malti: Nemanjin pečat

Foto: Screenshot

8. 4. 2023. / 20.24

Pečat Stefana Nemanje: Na aukciji u Malti

Istorijski muzej Srbije će učestvovati na aukciji kako bi vratio u zemlju jedan od šest pečata sa imenom Stefana Nemanje. Muzej kulture je zamolio ostale ustanove kulture da ne daju ponude kako ne bi jedni drugima podizali cenu

Istorijski muzej Srbije uključio se u aukciju za otkup pečata velikog župana Stefana Nemanje aukcijske kuće "Artemide aste", potvrdilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Kako je danas objavio "Blic“, olovni pečat velikog župana Stefana Nemanje, predmet od izuzetne istorijske i kulturne vrednosti srpske kulture, stavljen je na aukcijsku prodaju zakazanu za 6. i 7. maj aukcijske kuće sa Malte, uz objašnjenje da je u pitanju olovni pečat, iz druge polovine 12. veka i izuzetno redak predmet.

Osnovna cena koja je bila 1.000 evra, trenutno je dosegla 1.050 evra, a do sada su date dve ponude. Na sajtu "Artemide aste" je navedeno da je minimalna ponuda 1.100 evra, kao i da je za pečat moguće tražiti sertifikat o autentičnosti.

Uz dve fotografije i jedan video snimak pečata, data je i biografija Stefana Nemanje, za kojeg se navodi veliki knez srpske velike kneževine (Raške).

Olovni pečat je, kako je ranije preneo RTS, jedan od retkih predmeta koji se mogu dovesti u neposrednu vezu sa Stefanom Nemanjom.

Zna se za svega šest pečata sa imenom Stefana Nemanje: pored dva koje čuva sfragistička riznica Narodnog muzeja u Beogradu, jedan, ali dosta oštećen, pripada zbirci Ermitaža, a još tri su znana samo preko crteža.

Krase ga dve predstave. Na prednjoj strani je lik Sv. Stefana, porodičnog patrona Nemanjića, svetog prvomučenika, predstavljenog u odelu đakona, sa atributima, kadionicom i darohranilnicom. Celokupno polje na drugoj strani pečata ispunjava natpis na grčkom jeziku, uokviren vencem od trnja – navodi se u tekstu kustosa Vesne Radić.

Ministarstvo kulture je dalo punu podršku Istorijskom muzeju i pozvao ostale ustanove kulture da ne daju ponude kako ne bi jedni drugima podizali cenu, objavio je "Blic“.

Očekuje se da će se saznati i putevi ovog kulturnog dobra od 12. veka do sada, i kako je izašlo iz zemlje

S. Ć./Blic

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu